fahrenheit 9/11


 

Fahrenheit 9/11, van regisseur Michael Moore (2004)

In dit controversiële en uitdagende drama, laat Moore zien wat de link is tussen de Saudi's en familie Bush. In deze context wordt ook de ramp van 11 september vanuit een ander standpunt belicht. Hij laat zien hoe het de regering Bush is gelukt om de Amerikanen in constante staat van angst te brengen, terwijl dat niet noodzakelijk was geweest. Moore laat vervolgens zien hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat 'the USA Patriot Act' in één nacht is doorgevoerd. Verder krijgen we een heel ander zicht op de oorlog van de Amerikanen en hun volgers tegen Irak.

De film/documentaire begint met de verkiezing van George W Bush. Het lijkt er toch heel erg op dat deze verkiezingen doorgestoken kaart zijn geweest. Praktijken die je verwacht in een voormalige Sovjetrepubliek worden toegepast in het machtigste land van de wereld! Van het één op het andere moment is niet Al Gore, maar Bush degene met de meeste stemmen in Florida!

Moore geeft ons een kijkje in de persoonlijke relaties van de president en zakelijke partners, waaronder de koninklijke familie van Saudi Arabie en de familie Bin Laden! Jazeker, er worden bewijzen getoond dat er vliegtuigen met toestemming van de regering en FBI zijn opgestegen met bestemming Saudi Arabie...En dit terwijl er een algeheel vliegverbod is geweest!

De stappen die de regering Bush niet heeft gemaakt om de terroristen te arresteren, maar ondertussen wel het volk in constante staat van angst laten leven. Heel mooi is het stukje van de politie in Oregon die voor de hele staat 4 agenten hebben toegewezen, want om de oorlog te financieren moet er worden bezuinigd.

Langzamerhand wordt de schijnwerper gezet op Sadam Hussein en Irak en niet op Al Qaeda. Er moet iets worden ondernomen om het volk gunstig te stemmen en wat kun je dan beter doen dan een oorlog te beginnen, waarvan je bij voorbaat weet dat je die gaat winnen? Helaas heeft deze actie de woede en onbegrip op de nek gehaald van vele Iraqi's en ook Amerikanen. Hier heeft de regering een antwoord op, want in één nacht wordt de zogenaamde 'Patriot Act' aangenomen. Een wet die het de regering toestaat om de rechten van de burgers te schenden, indien noodzakelijk. Ook hier krijgen we een mooi voorbeeld van te zien.

Als de oorlog eenmaal veel Amerikaanse slachtoffers vraagt, wordt dit gecompenseerd door te bezuinigen op de betaling van soldij van de soldaten. Verder worden er soldaten gerekruteerd onder de vele kanslozen in randgemeenten van grote steden. Mensen die toch niet worden gemist, mocht er iets met ze gebeuren...

Moore laat zien wat we allemaal al weten en niet durven zeggen. Wij als Nederlanders komen ook nog voor als 'followers' van de regering Bush, naast Pulau en bijvoorbeeld IJsland! Op een cynische, uitdagende met ingehouden woede, laat de regisseur zien wat er aan de hand is in Amerika. Dat de film komt als een shock in de USA mag duidelijk zijn, maar dat het een eyeopener wordt voor die velen die het nog niet door hebben, is zeer zeker! Hoe de film in Nederland gaat scoren weet ik niet zeker, omdat Nederland altijd een trouwe volger is van Amerika en we door dit document dus een spiegel voorgehouden krijgen. Vinden Nederlanders meestal niet zo leuk! Persoonlijk hoop ik wel dat ie veel mensen naar de bioscoop trekt, want is een juweel van een film, die zijn prijzen zeker niet voor niets heeft verdiend!

  terug naar de vorige pagina