enemy of the state


 

Enemy of the State, van regisseur Tony Scott.(1998)

Ontzettend goede en flitsende film over de privacy van de mens en hoe die wordt bedreigd wordt door de hedendaagse techniek.

Een wet die de privacy gaat beperken staat op het punt te worden aangenomen. Een fel tegenstander wordt plotseling met zijn auto in een meer aangetroffen; vermoord. Het blijkt dat een geheime tak van de NSA, de Amerikaanse veiligheidsdienst, hierachter zit. Die hebben nu een probleem, want de hele moord is onbewust opgenomen door een vogelliefhebber met een verborgen videocamera. "Smile, you're on Candid Camera !!"

De NSA begint een klopjacht onder een dekmantel van 'special operation', dus de mensen die meedoen denken dat het om een oefening gaat. De eigenaar van de video wordt opgespoord en verder iedereen die hierin mee wordt gesleurd, krijgt het behoorlijk moeilijk. Dit overkomt ook de succesvolle advocaat Robert Dean, goede rol van Will Smith. Van het een op het andere moment is Dean alles kwijt en zijn leven niet meer zeker! Hij moet op de vlucht, maar heeft geen flauw idee voor wie of wat... Zodra hij iets begint te vermoeden, probeert hij zijn leven weer in eigen handen te krijgen. Maar hoelang gaat dit lukken...?

Dit is de 3e keer dat ik de film heb gezien en hij blijft me boeien van begin tot het eind. De film dendert werkelijk over je heen met een enorme snelheid. Goede rolbezetting van Will Smith en Gene Hackman! Hightech kan prima gecombineerd worden met spanning en een goed verhaal en dat verhaal over privacy geeft je wel even te denken!

Deze film gaat heeft al vanaf de eerste keer een plek gekregen in mijn favorietenverzameling!

 terug naar de vorige pagina