elling


 

Elling, van regisseur Peter Nęss (2001)

Elling is een warme film over twee mannen die in een psychiatrische inrichting komen, behandeld worden en later samen in een begeleid woonproject komen en op eigen benen moeten leren staan.

Elling is een intellectuele man, maar heeft altijd bij zijn moeder gewoond Zij deed alles voor hem en beschermde hem voor de boze buitenwereld. Wanneer zijn moeder komt te overlijden, stort Elling's wereld in. De verplegers hebben de grootste moeite hem mee te nemen. In het psychiatrisch ziekenhuis krijgt hij als kamergenoot, de simpele gorilla Kjell Barne. Kjell Barne is een typisch product van de Noorse samenleving. Zijn ouders zijn uit elkaar en bekommeren zich niet om hem. Hij  heeft zichzelf zowat opgevoed. De twee zijn totale tegenpolen, maar langzamerhand groeit er vertrouwen. Elling heeft een levendige fantasie en in die fantasie heeft hij heel de wereld over gereisd en met vele vrouwen het bed gedeeld.

Kjell Barne daarentegen ziet er niet uit en stinkt een uur in de wind en heeft ook nog nooit een relatie gehad. Elling vertelt hem zijn verhalen en Kjell Barne gelooft alles. Zelfs als de verpleegster Elling uit zijn droom helpt, wil Kjell Barne nog dat Elling zijn verhalen vertelt.

Na twee jaar krijgen de twee een appartement van de gemeente van Oslo, als begeleid wonen, toegewezen. Ze worden in de gaten gehouden door een maatsschappelijk werker. Ze moeten bewijzen dat ze zelfstandig kunnen wonen, anders wordt de woning aan anderen gegeven.

Het is even wennen natuurlijk, want de twee krijgen nu met zaken te maken die voor ons heel gewoon zijn, maar voor hen helemaal niet! Zo heeft Elling iedere denkbare fobie en boodschappen doen is een nachtmerrie voor hem. Nu is hij slim, dus spant zijn kamergenoot voor het karretje. Eens moet hij er toch uit. Als de telefoon gaat doen ze allebei of ze gek zijn. Wanneer dan de maatschappelijk werker uitlegt hoe dat werkt en het met ze oefent, gaat het na een paar dagen beter. Zo gaat het met alles, maar met vallen en opstaan gaat het iedere dag een stukje beter...

Elling is een warme feelgood movie die hoge ogen gooide in het thuisland Noorwegen. Er is een remake in de maak en een deel twee. Elling is een mooi typetje en ik moest een beetje aan 'Sjakie' denken van 'Flodder'. Hij blijkt een verrassende gave te hebben. Kjell Barne is een goedzak die iedereen mee naar binnen sjouwt; zelfs de buurvrouw. De film gaat over twee anti-helden uit de rand van de samenleving, die moeten leren met het normale leven om te gaan. De film wordt verteld door Elling zelf en zeker de moeite waard! Per Christian Ellefsen en Sven Nordin zijn zelfs genomineerd voor een Oscar!

  terug naar de vorige pagina