elle s'en va


 

Elle s'en va,  van Emmanuelle Bercot (2013)

Bettie heeft het gehad met haar leventje en probeert er stilletjes tussenuit te piepen om even rust te nemen. Op haar trip ontmoet ze een bonte verzameling van interessante mensen.

Bettie ( Catherine Deneuve )is toch wel begin 60 als de muren van haar Bretonse restaurantje op haar af komen. Iedere dag dezelfde gasten, haar moeder die de boekhouding doet en nu heeft haar minnaar haar ook nog verlaten voor een jonge blom. Ze stapt in haar station en gaat op zoek naar sigaretten.

Zo belandt ze in de huiskamer van een oud mannetje die zijn peuken nog zelf rolt, ze komt in een bar en belandt behoorlijk beneveld in bed met een vreemde vogel. Uiteindelijk wordt duidelijk dat ze ook nog naar een reŁnie van een missverkiezing moet en haar kleinzoon moet bezig houden. Je zou er moe van worden als je het zo leest allemaal.

Dat gebeurt niet met Bettie. Haar escape doet haar goed. Niet meteen, maar langzamerhand. Haar relatie met haar dochter is niet zo van jippie, maar toch biedt ze aan om op haar kleinzoon te passen.

Een mooie film over een vrouw in de herfst van haar leven. Ze denkt alles prima voor elkaar te hebben, maar dan ineens komt alles op haar af. En ze moet er even tussenuit. Elle s'en va (= ze gaat er van door ).

Dan is het geweldig om te zien dat ze eigenlijk introvert is, maar toch contact zoekt met allerlei mensen. De scŤne in het dorpje met de oude man die zelf zijn sigaretten maakt, lijkt wel stil gezet. Iedere beweging wordt nauwkeurig gevolgd. Dat is heel mooi om te zien. Deze film lijkt op een andere Franse film met hetzelfde thema, die ik ook heb besproken. Maar dit is wel Catherine Deneuve en die is gewoon onnavolgbaar !

 terug naar de vorige pagina