elementaire deeltjes


Elementaire Deeltjes, van regisseur Oskar Roehler (2006)

Twee halfbroers, leven ieder een totaal verschillend leven en gaan op een heel verschillende manier om met seksualiteit en liefde. Als beide broers de liefde van hun leven eindelijk hebben gevonden, worden ze behoorlijk op de proef gesteld.

Michael (Christian Ulmen)  en Bruno (Moritz Bleibtreu), zijn halfbroers van elkaar. Dit gegeven weten ze pas als ze volwassen zijn. Dit heeft weer te maken met moeders. Die heeft van haar leven een feest gemaakt. Ze is naar India vertrokken om daar in een hippiecommune te gaan leven. Af en toe komt ze over naar Duitsland om haar kinderen te bezoeken die allebei bij oma zijn gedropt.

Michael is momenteel een zeer beloftevolle biochemicus die een theorie heeft uitgedacht die inhoudt dat de mens zich in de toekomst zonder seksualiteit kan voortplanten, zodat alle daarmee samenhangende conflicten verleden tijd zijn !

Bijzonder, want Michael zelf heeft zich nog niet eerder met echte vrouwen bezig gehouden. Hij heeft een vriendinnetje gehad, maar hij verkoos de boeken. Bruno, is nadat zijn oma is omgekomen, in een internaat terecht gekomen en is daar behoorlijk gepest en getreiterd. Momenteel is hij een seksueel gefrustreerde leraar die zichzelf aftrekt op een foto van een studente van hem. Hij heeft een vrouw en een kind, maar op de een of andere manier is dit het toch niet.

 

 

Beide broers hebben dus eigenlijk niet eerder hun échte liefde gevonden. Daar komt verandering in, want Michael komt zijn jeugdvriendinnetje, Anabelle (Franka Potente) weer tegen en die blijkt net als hij alleenstaand te zijn. Nu slaat de vonk wel over! Hij gaat met haar naar bed en wil dat ze mee naar Ierland komt. Bruno is inmiddels zo depressief als een deur en wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar verblijft hij een tijdje en probeert via een esoterische zomervakantie aan zijn gerief te komen. Inderdaad ontmoet hij daar de vrouw die mee kan gaan in zijn seksuele opvattingen. Christiane is een mooie, sensuele, rijpe vrouw die seksueel ongeremd is. Mooie rol van Martina Gedeck.

Dan komt de beproeving. Beide vrouwen overkomt iets heel ergs... Hoe gaan de broers hier mee om?

Verfilming van het boek van de Fransman Michel Houellebecq, dat flink wat stof heeft doen opwaaien ! Hij schetste in zijn boek dat door de losse seksuele opvattingen de samenleving ten onder ging. In de film komt dat er niet écht uit. Roehler heeft gekozen voor de psychologische kant van het verhaal van de twee broers. Feit is natuurlijk wel dat door de levenskeuze van de moeder, de jongens niet écht een normale jeugd hebben gehad. En in de jeugd worden belangrijke fundamenten gelegd voor later op gebied van contact maken, liefde en seksualiteit. Over het hoe, wordt in de film niet zo op in gegaan. Dat is wel jammer. Nu mist de film net een beetje een 'bite'.. Maar verder mooie film, goed spel van de acteurs.

Aanrader !

 

 terug naar de vorige pagina