electric shadows

(Meng ying tong nian)

 


 

Electric Shadows, van regisseur Jiang Xiao (2004)

Mao Dabing (“Great Soldier” Mao) is helemaal gek van films. Op een dag krijgt hij een ongelukje met zijn fiets. Plotseling komt er een meisje aan die hem flink begint te slaan met een baksteen. De naam van het meisje is Ling Ling. Ze geeft Dabing een briefje en een paar sleutels. Uit nieuwsgierigheid accepteert hij de sleutels en gaat naar het huis van Ling Ling.  Dabing ontdekt dat haar huis eruit ziet als een kleine bioscoop en dat zij, net als hijzelf, een groot filmliefhebber is.  Hij vindt een dagboek en begint het te lezen. En dan ontvouwt zich een lang verhaal…

Mao Dabing is waterdrager in China. Hij bezorgt drinkwater bij bedrijven en particulieren. Hij snapt het niet, want waarom drinken ze geen water uit de kraan? Enfin, hij heeft het leuk voor elkaar. Zijn baas heeft hem een fiets gegeven en in zijn vrije tijd gaat hij naar de bioscoop, want Mao Dabing is filmgek. Het liefst ziet hij er een aantal achter elkaar, want meestal duren ze veel te kort. Dan zit je er net lekker in en is het weer afgelopen!

Op een dag als hij klaar is met zijn bezorgingen scheurt hij in gedachten door een straatje dat opgebroken is. Hij knalt met zijn fiets tegen een stapel stenen aan en valt op de grond. Het volgende moment ziet hij een jonge vrouw die ineens op hem inslaat met een baksteen en zijn fiets in puin trapt. Ehm.. Juist, Mao Dabing wordt wakker in het ziekenhuis en snapt er niets meer van. De politie wil er ook het een en ander over weten en als hij het vertelt kan ie het zelf nog niet geloven. Hij gaat naar het politiebureau en vraagt aan de jonge vrouw waarom ze het heeft gedaan. Ze reageert furieus en schrijft wat op een papiertje. Na wat scheldwoorden staat er of hij haar vissen eten wil geven en ze geeft hem de sleutels van haar appartement. Mao Dabing is helemaal de weg kwijt, maar toch wel nieuwsgierig en hij neemt een kijkje in het appartement.

Daar treft hij een minibioscoop aan met alles erop en er aan. Deze vrouw is duidelijk filmliefhebster. Er hangen posters aan de muur van filmsterren en er staat en projector met een scherm. Mao maakt het zich gemakkelijk en begint zich thuis te voelen. Opeens vindt hij een soort dagboekje in een oud filmblik en hij begint te lezen...

Het is eigenlijk een verhaal in een verhaal, deze mooie film van de Chinese regisseur. Als de film begint heb je geen idee waar het naar toe gaat. Pas een behoorlijk stuk op weg wordt een belangrijk stuk informatie weggegeven. Dus ga ik ook deze informatie niet weggeven, want dat zou jammer zijn. Gewoon gaan bekijken dus in de bioscoop!

 

  terug naar de vorige pagina