el abrazo partido


 

El Abrazo Partido, van regisseur Daniel Burman (2004)

Ariel is een licht neurotische twintiger. Zijn wereld speelt zich af in een klein, verlopen winkelcentrum in de binnenstad van Buenos Aires. Het is een sympathiek wereldje op zich, ondanks de malaise en onzekerheid. Vele jongeren zijn dan ook op zoek naar hun roots, in de hoop op een gewild ( Europees ) paspoort. Ariel wil meer dan een paspoort uit Polen, waar zijn grootouders destijds de Holocaust ontvluchtten. Hij wil zaken bevatten.

Het kabbelt allemaal in het winkelcentrum. De Italiaanse verkopers schreeuwen de hele dag door. Ze maken geen ruzie; zo zijn ze gewoon. De Koreanen zijn nieuw en moeten een beetje wennen; ze verkopen Feng-Shui artikelen. De oude Osvaldo verkoopt helemaal niets in zijn oude boekenwinkeltje. En Ariel's moeder heeft haar lingeriezaakje, waar Ariel af en toe een beetje helpt. Voor de rest hangt hij rond in het winkelcentrum of flirt hij een beetje met het vrouwtje van de internetwinkel. Ariel's broer doet een beetje in im- en export. Zijn hele ruimte staat dan ook vol met van alles en nog wat. De malaise is duidelijk zichtbaar.

Ariel is vastbesloten om een Pools paspoort te krijgen. Waarom Pools? Hij denkt net als vele andere jongeren van zijn leeftijd dat het in Europa beter is. Bovendien wil Ariel terug naar de plek waar zijn grootouders toen de tijd vandaan zijn gevlucht. Maar Ariel wil meer. Hij heeft ook een vader, die naar IsraŽl is vertrokken na Ariel's geboorte. Zijn moeder lijkt het allemaal koud te laten. Haar wereldje gaat door. Dan is er een straatfeest in de omgeving van het winkelcentrum...

El Abrazo Partido, gaat over veel jongeren die met vragen zitten. Vragen hoe het komt dat alles is zoals het is. Voor Ariel is het niet te begrijpen dat zijn vader ,notabene hem en zijn moeder, heeft verlaten om te vechten in een vreemd land. Hij zoekt naar het antwoord en is tegelijk bang voor de confrontatie. Zijn vader is zich bewust van wat hij heeft gedaan en wil het hem uitleggen, maar krijgt geen contact met zijn zoon. Ook hij heeft zijn trots. Een van de beide mannen moet over de trots heenstappen en dat gebeurt dan ook.

Mooie film van een briljant regisseur!

  terug naar de vorige pagina