eastern promises

 


 

Eastern Promises,  van regisseur David Cronenberg (2007)

Wanneer een verpleegster in London een dagboekje vindt bij het lichaam van een Russisch meisje, gaat zij op onderzoek uit. Ze komt terecht in de grimmige en keiharde wereld van de Russische maffia. Het dagboekje blijkt belastende informatie te bevatten...

Anna Khitrova ( Naomi Watts ) leeft haar leventje in London als verpleegster op de kraamafdeling. Wanneer er een zwanger Russisch meisje wordt binnengebracht van amper 14 jaar, lukt het Anna niet het meisje te redden. Het baby'tje overleeft wel. Op zoek naar papieren vindt zij een dagboekje, maar dat is in het Russisch geschreven. In het dagboekje zit een kaartje van een Russisch restaurant. Zij besluit daar om raad te vragen.

Met haar oude Russische motor arriveert ze bij het restaurant en ontmoet ze Kirill en Nikolai. Nicolai ( Viggo Mortensen ) is 'just the driver' en Kirill ( Vincent Cassel ) is de zoon van Semyon, de eigenaar van het restaurant. Met deze laatste maakt ze een afspraak voor de volgende dag. De oude baas lijkt een vriendelijke man en Anna vindt hem sympathiek.

Ondertussen is haar oom Stepan begonnen in het boekje en komt achter afschuwelijke zaken. Het blijkt dat Tatiana naar London is gehaald en te werk is gesteld als hoertje. De Russische elite van de maffia wil graag maagden. Niet zo fijn allemaal. Maar nu is er een probleem... Semyon heeft het dagboek !

Hier tussendoor speelt het verhaal van de Russische maffia: Vory V Zakone. Er wordt een smerig spelletje gespeeld en iedereen verraadt elkaar.

De lieve Anna met haar goede bedoelingen is in wespennest terechtgekomen en dat alleen maar terwijl ze de familie van Tatiana wilde opsporen...

Het gaat er keihard aan toe in deze film van Cronenberg. Al in de eerste scène wordt de keel doorgesneden van een man. Ook in het badhuis wordt er behoorlijk grof tekeer gegaan. Deze film is dus niet voor de tere zieltjes.

Ik heb de film vorig jaar gezien op het Filmfestival in Vlissingen. De film werd daar ingevlogen als verrassing vanuit Canada en was niet ondertiteld. Daar heb ik niet zoveel aan gehad, want er wordt veel Russisch gesproken en dat is toch een beetje roestig... De tweede keer was ie beter te volgen en hij blijft boeien. Interessant kijkje in de keuken van de maffia met de tatoeages en goede rollen van Viggo Mortensen en Naomi Watts. Zeker een aanrader!

 

  terug naar de vorige pagina