drei 


 

Drei, van regisseur Tom Tykwer (2010)

Romantische komedie over een stel uit Berlijn, waar zowel de man als de vrouw een relatie krijgt met dezelfde man..

Hanna (Sophie Rois) en Simon (Sebastian Schipper) hebben al een jaar of 20 een relatie. De sjeu is er een beetje uit. Alles gaat op de automatische piloot. Ze zijn niet getrouwd, hebben geen kinderen. Allebei een goede baan. Hij doet iets met kunst en zij is werkzaam als wetenschapper en zit in een ethische commissie. Druk druk druk.

Dan krijgt Simon te horen dat zijn moeder ongeneeslijk ziek is en ze onderneemt zelfs een zelfmoordpoging. Au ! Hanna komt een man, Adam (Devid Striesow),  tegen op een congres en later nog een aantal keer. Ze vindt hem meer dan leuk. Bij Simon wordt teelbalkanker geconstateerd , maar hij besluit het niet te delen met zijn vriendin. De twee gaan nog meer langs elkaar heen leven.

Om zijn gedachten een beetje af te leiden trekt Simon een paar baantjes in het zwembad. Daar leert hij Adam kennen. De zelfde Adam. Nou zeg ! Hoe toevallig is dat ! Simon vindt Adam aantrekkelijk en wil met hem zijn eerste biseksuele ervaring wel meemaken.

Dan gaat het een beetje rommelig, dus ik weet niet of de volgorde goed heb herinnerd. Maar op de avond dat Hanna en Simon met elkaar hebben afgesproken om naar het theater te gaan, laat Simon het afweten. Dat denkt Hanna. Geen probleem; ze besluit alleen te gaan en ontmoet natuurlijk Adam. Simon moet het ziekenhuis in voor een operatie en hij belt Hanna. die heeft zoiets van .. zal wel. En juist in de nacht dat Simon wordt geopereerd, heeft Hanna een spannende nacht met Adam. Tja.

Ze hoort dus pas de nacht erna wat er gebeurd is. De twee besluiten te trouwen. Want er zijn nu toch wel behoorlijk ingrijpende zaken gebeurd. Ze zijn allebei blij, maar weten niet van elkaar dat ze vreemd gaan...

Ik zie overal recensies staan die de film toch een beetje afkeuren, maar juist dit is Tykwer op zijn best. Het thema toeval kwam al om de hoek kijken in Lola Rennt, en is ook hier weer behoorlijk aanwezig. Hoe maf is het dat je in een miljoenenstad als Berlijn  dezelfde persoon tegenkomt? En hoe gek is het dat je als stelletje tot dezelfde persoon wordt aangetrokken? De vragen die dertigers en veertigers zich stellen komen ook aan bod. Moeten we trouwen? Willen we een kind? Door bepaalde ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven, komen er ook vragen. Simon heeft het nog nooit met een man gedaan. Hoe zal dat zijn? En Tykwer gebruikt zijn filmische trukendoos weer.

Typische filmfestivalfilm, maar ja in het Duits. En daar hebben wij Nederlanders het niet zo op. Jammer !

 

  terug naar de vorige pagina