donnie darko


 

Donnie Darko, van regisseur Richard Kelly (2001).

Middelbare scholier krijgt opdrachten van een denkbeeldig konijn dat hem verteld dat de wereld vergaat.

Donnie (Jake Gyllenhaal) ligt op de weg te slapen. Als hij wakker wordt, denk je dat dit routine is voor de puber. 's morgens komt ie thuis en hangt er een briefje op de koelkast: " Waar is Donnie"? Het is een beetje een vreemde jongen, die Donnie. Op school heeft ie niet echt veel vrienden en zijn ouders besteden ook niet zoveel aandacht aan hem. Het wordt duidelijk dat Donnie vreemde streken uithaalt in opdracht van een groot raar konijn. Het konijn vertelt Donnie dat de wereld bezig is met een aftelling en dat hij voordat het zover is, nog allerlei daden moet verrichten. Huh? Zo gebeurt het dat Donnie's vader niet kan slapen en Donnie zelf weer is weggeroepen door het konijn en er ineens een motor van een boeing 747 het huis doorboort en tot stilstand komt op Donnie's bed. Iedereen in rep en roer natuurlijk en Donnie begint te geloven dat het konijn een soort beschermengel is van hem. Een beschermkonijn, dan natuurlijk!

Het konijn vertelt hem dat hij op zoek moet gaan naar informatie over reizen in de tijd. En toevallig woont er een oude vrouw in het dorp die een boek hierover heeft geschreven...

Door de film heen worden de dagen en later de uren afgeteld naar het einde der tijden? De film wordt snel gespeeld en de acteurs zijn heel erg goed. Er is nog een gastrolletje voor Patrick Swayze en Drew Barrymore speelt een docente. Wat mij en iedereen bezig hield na de film was, of het hier nu om een droom ging van Donnie, of er werkelijk een tijdsprong kan worden gemaakt... Heel mooi vond ik ook de songs van Tears for Fears en in het bijzonder het geweldige 'Mad World'. In dit liedje zit volgens mij een verwijzing, want er wordt gezongen: " The dreams in which I am dying are the best I ever had". En dit is nu juist wat er gebeurt op het einde. Maar het is maar een mening. 

Superaanrader dus, want de regisseur, die trouwens debuteert met deze film, laat eigenlijk open wat er gebeurt... 

 terug naar de vorige pagina