dokter pulder zaait papavers


 

Dokter Pulder zaait papavers, van Bert Haanstra (1975)

De komst van een oud studievriend gooit het leven van een plattelandsdokter volledig op zijn kop.

Kees Pulder (Kees Brusse) is na zijn studietijd naar het platteland verhuisd. Hij heeft daar een aardige dokterspraktijk opgezet, met vaste patiënten.

Hij heeft een mooi huis, een vrouw en een zoon. En lijkt het voor elkaar te hebben.

Dan ineens krijgt hij een telefoontje van een oud studievriend en geslaagd neurochirurg, Hans (Ton Lensink). Of hij tijd heeft voor een praatje. Natuurlijk heeft Kees dat. Sterker nog hij zegt er een uitje met zijn vrouw voor op. Want eigenlijk is hij wel nieuwsgierig waarom de geslaagd chirurg hem wilt bezoeken. Misschien wil hij wel advies van hem? Van hem. De kleine plattelandsdokter. En zo mijmert Kees verder.

Zijn vrouw is uiteraard niet blij met deze beslissing, maar dat deert hem niet.

Wanneer Hans arriveert en de twee gaan bomen, prijst de chirurg de dokter de hemel in. Kees is duidelijk gevleid. En laat hem heel het huis zien. Bij het huis hoort ook zijn speciale kast. En had hij dat nu moeten doen?

Prachtige film van Bert Haanstra die bekend is geworden met Fanfare en Allemaal, waar hij vooral typische Nederlanders laat zien. Ook Kees Pulder, de plattelandsdokter, is een typische persoon. Alleen zetten in deze film de twee mannen het op een zuipen. Iets wat de twee dichterbij brengt. En Hans blijkt verslaafd te zijn aan morfine. Laat hij nu net weten dat plattelanddokters zoals Kees, een apotheek aan huis hebben. Hij gaat er vandoor met de gehele voorraad, maar bij Kees is het zaadje gepland. Is hij wel zo content met zijn leven? Hier gaat Haanstra in op thema's die in die tijd speelden zoals verslaving en het zoeken naar je identiteit.

 

 

  terug naar de vorige pagina