dirty pretty things


 

Dirty Pretty Things, van regisseur Stephen Frears (2003).

Een illegale Nigeriaan en een Turkse ontdekken dat hun baas met praktijken bezig is, die niet door de beugel kunnen. Dan wordt de Nigeriaan die dokter was voor de keuze gesteld: meewerken of niet.

Okwe (Chjwetel Ejiofor ) werkt overdag als taxichauffeur en 's nachts als nachtportier in een hotel in Londen. Hij probeert zichzelf overeind te houden door op cokabladeren te kauwen. Met een Turks meisje heeft hij een afspraak gemaakt dat hij bij haar uitrust als zij er niet is. Ze mogen in geen geval samen worden gezien! Het Turkse meisje Senay, wordt gespeeld door Audrey Tautou. Bij iedereen is het bekend dat Okwe in Nigeria dokter was en hij moet dan ook flink wat keren in actie komen.

Dirty Pretty Things, Audrey Tautou en Chjwetel Ejiofor

Op een keer ontdekt het hotelhoertje 's nachts dat de wc in een van de hotelkamers niet doorspoelt. Okwe gaat kijken en ontdekt dat er een plastic tas met een mensenhart in de wc zit. Hij schrikt en gaat op onderzoek uit.

Zijn onderzoek brengt hem bij de hotelmanager, een gluiperig mannetje die zijn moeder nog zou verkopen, maar wel goed neergezet door Sergi Lopez. Het idee is dat de manager de illegalen laat opensnijden voor organen, in ruil voor een paspoort. De manager ruikt onraad en gaat op zijn beurt op onderzoek en laat de immigratiedienst een bezoekje brengen aan de flat van Senay. Verder komt hij erachter dat Okwe in Nigeria een respectvol arts was. Hij probeert het op een akkoordje te gooien met Okwe, maar die weigert mee te doen aan zijn praktijken. Dan hoort Okwe dat Senay het volgende slachtoffer wordt...

Zeer goede film van Frears met een goed beeld van de illegale organenhandel in Londen. Hij laat het zien dat het er is, zonder een standpunt in te nemen. De film zit vol met droge humor en heeft een verrassend slot. Een van de betere films van 2003!

  terug naar de vorige pagina