die welle


 

Die Welle, van regisseur Dennis Gansel (2008)

Een experiment over staatsvormen op een middelbare school in Duitsland loopt gigantisch uit de hand met ernstige gevolgen.

Een docent aan een middelbare school, Herr Wenger, moet zijn klas gaan motiveren om deel te nemen aan een project met als onderwerp: staatsvormen. Het liefst had hij 'anarchie' genomen, want daar weet hij uit ervaring zelf ook een en ander van. Maar...het wordt 'autocratie' . In zijn groep ontstaat de discussie dat in hedendaags Duitsland onmogelijk zou zijn dat er zoiets als fascisme weer zou ontstaan.

Diverse kinderen houden dit voor onmogelijk, maar dan begint Wenger spelenderwijs, met een soort brainstormen. Hij stelt voor dat van nu af aan hij wil worden aangesproken met Herr Wenger en dat zijn studenten de hand op moeten steken als ze iets te vragen hebben en dan moeten gaan staan. Er zijn kinderen die dit direct overnemen en geen enkel probleem vinden, maar ook is er licht verzet.

De volgende dag laat hij zijn studenten verder nadenken over een aparte groep. Puur als project en alleen deze week. Er ontstaan ideen over een uniform, een eigen groet en langzamerhand gaat dit een leven krijgen buiten de klas. Zijn studenten dragen jeans en een wit overhemd of blouse.

Vanaf dag drie wordt duidelijk dat zowel Wenger zelf als de overgrote meerderheid in zijn klas dit geweldig vinden. Wenger krijgt een pluim van zijn cheffin en er zijn zelfs kinderen die van groep switchen.

Dan wordt het in de film voor de kijker duidelijk dat we een bepaalde richting opgaan, en is er een weg terug???

Hele goede remake van de film 'The Wave', uit 1981. Gebaseerd op een cht schoolexperiment in de U.S.A. uit 1967, waarin een leraar wilde bewijzen waarom er toen de tijd zoveel mensen klakkeloos zich achter Hitler schaarden. Gansel verpakt het in een snelle film met snelle muziek en beelden. Jrgen Vogel speelt een puike rol als de gedreven Herr Wenger. Ik dacht waar ken ik hem nou van? Vogel speelde Max in Emma's Glck, een publieksfavoriet op het Film by the Sea van vorig jaar en dit jaar op herhaling. Die Welle is een harde film, maar wel n die genoeg stof tot nadenken geeft! Goed gespeeld! Zeer zeker de moeite waard !

 terug naar de vorige pagina