die another day


 

Die Another Day, van regisseur Lee Tamahori. (2002)

Het 20e avontuur van geheimagent 007, die te maken krijgt met verraad binnen eigen gelederen, een krankzinnige arts op Cuba die experimenteert met gentherapie, een enge diamantenhandelaar, een prachtige schone die zomaar uit het water komt lopen en nog veel meer.

De film begint met een operatie in de gedemilitariseerde zone tussen Noord - en Zuid Korea. James Bond( Pierce Brosnan) moet een deal onderscheppen, die jammergenoeg mislukt. Men is op de hoogte van zijn werkelijke identiteit. Na spectaculaire achtervolgingen wordt hij uiteindelijk gevangen genomen in Noord Korea en zit hier 14 maanden in de gevangenis. De Britse Geheime Dienst denkt dat hij de boel heeft verraden. In een uitwisseling wordt hij 'vrijgekocht', maar nu loopt er wel een levensgevaarlijke terrorist vrij. M ontneemt Bond zijn 00 status. 

Bond is natuurlijk des duivels en klopt aan bij de Chinese Geheime Dienst. Hij maakt een deal met hen en gaat achter de Koreaan Zao(Rick Yune) aan. Zijn spoor leidt naar Cuba waar een professor een speciale kliniek heeft en daar experimenteert met genetische manipulatie. Als Bond met zijn verrekijker het eiland observeert ziet hij ineens een lichtdonkere schone uit de zee komen, een scène die Ursula Andress ook mocht doen in Dr No. Het is Jinx, gespeeld door Halle Berry. Jinx heeft een probleem met langlopende relaties. Dat is nu ook toevallig: dat heeft James Bond ook! Enfin samen blazen ze heel het eiland zo'n beetje op en James komt uit in Londen waar hij een ontmoeting arrangeert met Gustav Graves( Toby Stephens). Via zijn zeer koele assistente Miranda Frost(hoe toepasselijk) komt Bond terecht op de plek waar het wordt uitgevochten: IJsland. 

In het ijspaleis van de heer Graves komt hij erachter dat Miranda Frost (Rosamund Pike) ook bij MI6 hoort. Ook komt hij erachter dat Zao verbonden is met Graves...

Snelle, eigentijdse, James Bond, gekruid met heel veel achtervolgingen en hightech-snufjes. (hovercrafts, supersnelle auto's, een onzichtbare auto). De ophef die er gemaakt is als zou de 20e Bond stijf staan van de reclames, vond ik persoonlijk wat overdreven. Ok, je ziet dat de baard van 14 maanden eraf moet en je ziet een bepaald scheerapparaat, maar of dat nu een Philishave of een Braun is, zou me echt een worst zijn. Halle Berry speelt de pittige Jinx, een sterke Bondgirl. Voor mij na Michelle Yeoh de beste tot nu toe! Tja en dan de verwijzingen naar eerdere films. Heel leuk is als Q 007 een horloge geeft en zegt dat hij gelooft dat het onderhand zijn 20e is! Of de ruimte waar alle snufjes worden bewaard. Het staat er allemaal nog. Natuurlijk terug van weggeweest: de Aston Martin. En wat voor ééntje! Geen enkel minpuntje dan? Jawel, de titelsong! De titelsong vond ik niet bij een James Bond film horen. Ik heb niets tegen Madonna, maar deze song moeten we maar zo snel mogelijk vergeten!

Voor mij staat vast: deze regisseur mag de volgende Bond weer doen van mij; ik heb genoten!

 terug naar de vorige pagina