der knochenmann


 

Der Knochenmann, van Wolfgang Murnberger (2009)

Bizarre komedie over een oud politieman die tegenwoordig werkt voor een incassobureau en zo auto's terug moet halen. Hij krijgt een opdracht een auto terug te halen in de bergen van Oostenrijk en daar maakt bij bijzondere situaties mee.

De film begint vreemd. Waar precies is onduidelijk. Het lijkt of er Russisch wordt gesproken. In ieder geval wordt er in een bordeel een vent uit het raam gegooid en zien we een terreinwagen wegrijden.

Dan zien we hoe oud politieman Brenner een klein autootje moet ophalen bij een vrouw die haar verplichtingen niet is nagekomen. Brenner wil stoppen met dit werk, en krijgt nog een laatste klus. Niet in Wenen, maar op het platteland. Hij stemt in.

In het kleine fiatje waar onderweg het dak eraf gaat, rijdt hij naar een gasthof in de Oostenrijkse bergen. Het is iets frisser in de bergen dan in de stad en zo rijden zonder dak is het toch ook niet.

Eenmaal aangekomen op de bestemming slaat de stemming om van iedereen als hij zegt dat hij voor Herr Horvarth komt. Men kent helemaal geen Horvarth. En is niet gediend dat er naar wordt gevraagd. Brenner besluit te overnachten en 's nachts hoort hij een vreemd geluid uit de kelder.

De ochtend erop waagt hij nog een poging en nu zegt zijn poltieneus dat er toch iets aan de hand is. Helemaal als hij een koffer ziet staan, met daarop de naam Horvarth.

Dan vraagt de zoon van eigenaar van het gasthof of die voor hem een klusje wilt doen en raakt hij bevriend met de barvrouw die toevallig ook de vrouw is van de zoon van de eigenaar. Brenner wil eigenlijk alleen maar die gele Beetle terugbrengen naar Wenen, en dat het mysterie zo snel mogelijk wordt opgelost. Toch besluit hij te blijven.

En dan is er nog die verschrikkelijk machine in de kelder, waar stukken kip ingaan en een soort veevoer uitkomt.

Ik heb de film op een filmfestival gezien en een paar weken nog eens op dvd. Er zit heel veel in deze film. Het verhaal is interessant. De oud politieman denkt zijn laatste klusje even te klaren, maar komt terecht in een web vol intriges, met mensenhandel, chantage, gefrituurde kip en mensen die verdwijnen.

Ik las dat het derde deel was van een reeks boekverfilmingen. De eerste twee heb ik niet gezien, maar deze is zeker meer dan de moeite waard !


 terug naar de vorige pagina