dear frankie


 

Dear Frankie, van regisseur Shona Auerbach (2004)

Mooi, maar tragisch verhaal van de dove negen jarige Frankie die samen leeft met zijn moeder Lizzie. Moeder Lizzie probeert haar jongen te beschermen en laat hem geloven dat er wťl een vader is die om hem geeft. De fictieve situatie die zijn moeder heeft gecreŽerd,  wordt ineens werkelijkheid en nu staat ze voor de keuze.

De negenjarige Frankie ( Jack McElhone ) is het gewend om steeds weer te verhuizen. Nu is met zijn moeder ( Emily Mortimer ) en oma (Mary Riggans) neergestreken in een Schots stadje aan zee. Frankie is doof en praat niet. Hij heeft zijn eigen werkelijkheid gecreŽerd. Hij schrijft brieven aan zijn vader die op zee is. In zijn kamer hangt een grote poster van de wereld vol met vlaggetjes waar het schip van zijn vader heeft aangemeerd. Bij iedere brief zit een mooie postzegel van Accra, de naam het schip.

Het is weer tijd voor een nieuwe school. Natuurlijk wordt hij het pispaaltje, maar hij haalt goede cijfers en helemaal voor topografie. Dan krijgt hij een vriendje, die het wel leuk vindt om bij hem te zijn. Frankie vertelt hem over zijn vader en over zijn schip 'Accra'. Frankie krijgt ook de aandacht van een meisje, maar daar moet hij niets van hebben. 

Op een dag krijgt Frankie van zijn vriendje een krantenartikel in zijn handen gedrukt, waarin staat dat de Accra over een paar dagen aankomt in het stadje. Het vriendje wedt met Frankie dat die vader helemaal niet komt. Frankie neemt de weddenschap aan. Ook moeder Lizzie komt hierachter en die zit met een probleem, want er is helemaal geen vader van Frankie en de Accra was zomaar een verzinsel. Ze staat dus voor een moeilijke keuze. Of ze vertelt Frankie de waarheid of...Gelukkig is Mary ( Sharon Small ) er.

Mooi gefilmde debuutfilm van Shona Auerbach. Goede timing, mooie plaatjes en een zeer hoog realiteitsgehalte. Ik kan niet teveel in details treden, want dan geef ik iets prijs, maar de film is zeer intensief en indringend. Ik moest een beetje aan het werk van Ken Loach denken. Zeker meer dan de moeite waard!

 

 

  terug naar de vorige pagina