dead man walking


 

Dead Man Walking, van regisseur Tim Robbins (1995)

Deze prachtige film staat al geruime tijd op mijn lijstje van films die ik nog wilde zien, maar het is er op de een of andere manier niet van gekomen. Kom ik een paar weken geleden bij mijn schoonzus en welke film had zij...? Juist, " Dead Man Walking"!

Het is een indrukwekkende verfilming van het succesvolle boek van de non, Helen Prejean, geschreven in 1993, over haar ervaringen met ter dood veroordeelden.

Sean Penn speelt Matthew Poncelet, de afschuwelijke dader die wacht op executie, omdat hij samen met een vriend, twee tieners op verschrikkelijke wijze heeft vermoord.

Zuster Prejean, een schitterende rol van Susan Sarandon, komt in contact met Poncelet en op zijn verzoek begeleidt zij hem naar de onvermijdelijke executie.

De film gaat niet alleen over de gesprekken tussen de veroordeelde en de non, maar laat ook 'het gevecht' zien dat Helen Prejean met haar omgeving heeft, want zij laat zich immers in met iemand die buiten de maatschappij zou moeten staan, een monster!

Het is een prachtige indrukwekkende meeslepende film geworden die zeker niet in de filmverzameling mag ontbreken; Susan Sarandon heeft er niet voor niets een Oscar voor gekregen!

Pas op het einde wordt duidelijk wat Poncelet precies heeft gedaan en hoe hij het gedaan heeft...

Afschuwelijk om te zien is hoe de executie precies in zijn werk gaat in de staat Louisiana. Een tergend proces, dat de regisseur uitermate nauwkeurig laat zien. Ook de titel van de film komt tegen het einde wanneer Poncelet naar de executieruimte loopt; een bewaker roept dat hij eraan komt: " Dead Man walking"!

Een topper van een film!

 terug naar de vorige pagina