de zaak alzheimer


 

De Zaak Alzheimer, van regisseur Erik Van Looy (2003)

De film draait om het karakter Angelo Ledda, voortreffelijk neergezet door Jan Decleir. Ledda is een huurmoordenaar voor de maffia, die met pensioen wil. Hij is ziek en wil zich terugtrekken. Wanneer een onderdeel van zijn opgegeven job inhoudt, dat hij een twaalf jarig meisje moet doden, weigert hij dit. De maffia stuurt een ander om de klus te klaren en Ledda op te ruimen. Dit neemt hij niet en keert zich tegen zijn opdrachtgever. Een slim politieduo zit hem op de hielen, dus een rustig pensioen zit er even niet in.

De zaak Alzheimer begint met een proloog. Als een denderende trein komt de film binnen. Vervolgens komt een scŤne waarin een politieagent zich voordoet als een cliŽnt voor een jonge prostituee. Er volgt een schietpartij en de vader van het meisje overleeft het niet.

Ledda, een tophuurmoordenaar, wordt gevraagd voor een grote klus in zijn geboorteland, BelgiŽ. Er moeten wat mensen worden geliquideerd. We zien dat de man aan geheugenverlies lijdt, want hij schrijft belangrijke namen en nummers op zijn arm. Wanneer hij van zijn contactpersoon te horen krijgt dat hij ook een twaalf jarig meisje moet doden, knapt er iets in de man. Hij weigert het dan ook.

Er is een boel geld mee gemoeid en als de volgende dag bekend wordt dat het meisje toch is vermoord, besluit hij de touwtjes in eigen handen te nemen. Allereerst rekent hij af met zijn opdrachtgevers en komt steeds dichterbij. Maar naast dit wordt hij ook steeds zieker en komt de politie steeds dichterbij.

Dan besluit hij om een soort van samen te werken met de commissaris van politie Vincke (Koen De Bouw), maar of dat zo'n goed idee is...

Eindelijk dan is de film in Nederland, terwijl hij in de herfst van het vorige jaar al in BelgiŽ te zien was! Goede verfilming van de gelijknamige roman van Jef Geeraerts. Jan Decleir als de koele moordenaar met een zwak voor kinderen, die niet tegen onrechtvaardigheid kan. Jo de Meyere, kennen wij beter als de kapelaan uit 'Dagboek van een herdershond', speelt een baron die zijn zoon in bescherming neemt en daarbij over lijken gaat. Het politieduo Vincke en Verstuyft dat elkaar niet zo ligt. Verder gaat de film over chantage, corruptie op het hoogste niveau en de enorme rotzooi binnen het Vlaamse politiekorps en de haat tussen de Gendarmerie en de Gerechterlijke Politie. Geweldige effecten en mooi gespeeld met kleur en geluid. Ik heb genoten van de film die zich uitstekend kan meten met welke Hollywood productie dan ook!

  terug naar de vorige pagina