de passievrucht


 

De Passievrucht, van regisseur Maarten Treurniet ( 2003).

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Karel Glastra van Loon. Film gaat over de "bezeten" zoektocht van Armin naar de échte vader van zijn zoon.

Armin (Peter Paul Muller) en zijn nieuwe partner willen een kind, maar komen erachter dat Armin onvruchtbaar is. Op zich geen probleem, ware het niet dat Armin een zoon heeft uit zijn eerdere relatie. Alles dondert in elkaar voor Armin, want zijn toenmalige vrouw Monika is reeds overleden aan een bacteriële infectie. Aan haar kan hij het dus niet vragen!

Er volgt een soort detectiveverhaal waarin Armin de ware verwekker van zijn zoon probeert te vinden. In flashbacks probeert hij alle stukjes bij elkaar te krijgen en zo "de dader" te vinden.

Armin's huidige partner Ellen, een goede rol van Halina Reijn, zegt dat hij en daarmee bedoelt ze ook zij samen natuurlijk verder moeten met de toekomst. Maar het wil Armin niet loslaten; hij wordt er door geobsedeerd, want met Monika had hij een open relatie: ze vertelden elkaar alles.

Er is nog een probleem dat speelt, want Bo ( Dai Carter), de zoon van Armin, moet het nog te horen krijgen. En hoe vertel je aan het kind dat je jaren hebt opgevoed dat je zijn vader niet bent. "Dus mama is vreemd geweest?". Bo is een puber en heeft ook zijn eigen problemen en kan dit er eigenlijk niet bij gebruiken. Armin probeert nog heel geforceerd een weekendje te organiseren op Texel, maar dit pakt even anders uit.

Het boek heb ik niet gelezen, maar de film vond ik mooi. Je leeft heel erg mee hoe Armin wordt opgeslokt door het feit dat er iemand met zijn vrouw naar bed is geweest en dat hij niet weer met wie.

In het begin dacht ik van "oh jee, het wordt weer een échte Hollandse film", want in de openingsscène zien we hoe Monika ( Carice van Houten) zich uitdagend uitkleedt voor de auto in de stromende regen om vervolgens met Armin in de auto de bekleding er vanaf te neuken. Leuk overigens om Minoes eens zonder vachtje te zien!Ook nog een leuk rolletje voor Tjitske Reidinga, als de hitsige echtgenoot van Niko en natuurlijk Jan Decleir als de vader van Armin, die schitterend speelt!

Goede aanwinst Nederlandse film en mooie afsluiting 2003!

  terug naar de vorige pagina