de celestijnse belofte


 

De Celestijnse Belofte, van Armand Mastroianna (2006)

Een spiritueel avontuur over de zoektocht, diep in de regenwouden van Peru, naar een geheim oud manuscript, dat negen unieke en belangrijke inzichten ontsluit in de geheimen van het leven zelf.

De film begint met flarden uit de jungle flink wat jaren terug. Dan wordt de film weer opgepakt in het heden. John ( Matthew Settle ), een geschiedenisdocent, krijgt net te horen dat hij overbodig is geworden tijdens een potje basketbal met de jongens op het plein.  Hij is ontslagen. Vervolgens wordt hij gebeld door een oude vriendin met een vaag verhaal over een oeroud manuscript in Peru. Ze spreken af en ze zegt dat hij naar Peru moet gaan. Hij begrijpt niet waar het over gaat, maar stapt toch het vliegtuig in op weg naar Lima, de hoofdstad van Peru.

In het vliegtuig hoort hij toevallig twee mensen praten over 'Pater Josť'. Een man die er meer vanaf weet en met wie hij contact moet opnemen volgens de vriendin. De man in het vliegtuig vertelt hem er meer over en ze spreken af dat ze samen naar de kerk van Pater Josť gaan de volgende dag.

Zo gezegd, niet gedaan, want John heeft op een of andere manier geen rust en gaat de zelfde avond al naar de kerk die aan de overkant van het hotel is. De pater zegt dat hij weet waarom hij komt, maar ook dat hij in gevaar is en zo snel mogelijk weg moet. Een paar tellen later weet hij waarvoor hij weg moet en ziet hij zichzelf op de vlucht voor wie? Wat? Even later als hij op de vlucht is en zichzelf verstopt tussen wat afval, ontmoet hij Wil ( Thomas Kretschmann ). Wil is een gids en ook hij weet waar alles over gaat.

John nog steeds met beide benen op de grond, wil nog steeds het liefst naar de Amerikaanse ambassade, maar Wil overtuigt hem ervan dat het belangrijk is dat hij met hem meegaat naar Viciente. Daar zal alles duidelijk worden...

Voor John is de reis een langzame bewustwording van energie gebruik op een manier waarvan hij het gebruik niet afwist. De film geeft als boodschap mee, en dat zijn dan de inzichten, dat als de energie die we allemaal hebben verkeerd gebruiken, gaat het mis, en krijg je oorlog en machtspelletjes. Maar wanneer we de energie met zijn allen goed gebruiken dan zijn we in staat dingen te zien die we nog nooit hebben gezien, zoals in het hemelse paradijs. Ik moest aan de CIA denken in Zuid Amerika, die door middel van wapens en geld te geven aan bepaalde machtswellustelingen, het evenwicht verstoren. Dit zelfde is gebeurd in Afghanistan en zal waarschijnlijk nog jaren blijven gebeuren. Dus wat dat betreft een tijdloze film. Misschien wel weer eens goed dat we met zijn allen daar over nadenken !

Laat ik vooral de mooie plaatjes en de muziek van de film niet vergeten te vermelden, dus wat mij betreft als je net als ik daar toch even over mee wilt denken een goede film. Houd je van serene rust met kabbelende beekjes en mooie plaatjes, dan is het ook een mooie film. Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie heel relaxed uit de film kwam. Dat nadenken kwam later pas. Internationale namen naast Mattthew Settle en Thomas Kretschmann, zien we ook Sarah Wayne Callies, Annabeth Gish, Hector Elizondo, Joachim de Almeida en de badguy Jurgen Prochnow.

 

 terug naar de vorige pagina