darkman


Darkman, van regisseur Sam Raimi (1990)

Wetenschapper wordt aangevallen door gangsters. Zijn laboratorium wordt verwoest en van hemzelf blijft ook niet zoveel meer over. Toch overleeft hij het en neemt wraak.

Liam Neeson speelt een wetenschapper die werkt aan een project om menselijke weefsels te klonen. Hij is heel ver met deze techniek, maar mist net dat ene stukje. Dan wordt hij gestoord door een aantal gangsters die iets zoeken en alles kort en klein maken.

Iedereen, ook zijn vriendin (gespeeld door Frances McDormand) denkt dat hij dood is. Hij overleeft het en komt in een ziekenhuis terecht waar ze hem oplappen. De dokter daar maakt van hem ook weer een soort experiment door zijn zenuwen door te branden. Hierdoor voelt hij geen pijn en wordt bovenmenselijk sterk. U voelt het al: hij ontsnapt uit het ziekenhuis en probeert zijn laboratorium opnieuw op te bouwen, met deze keer een zeer sterk motief: wraak. In een zwarte cape met hoed gaat hij de nacht in op zoek naar zijn moordenaars.

Hij gebruikt foto's om hier via digitale bewerking een soort masker van te maken, zodat hij andere gedaantes kan aannemen. Er zit één maar aan: het masker gaat maar bepaalde tijd mee.

Zo lukt het hem de gangsters één voor één op te sporen en te liquideren, maar de ergste van allemaal, het zogenaamde brein hierachter, was hij even vergeten. En laat die nu net een oogje op zijn vriendin hebben...

Intrigerende film met een goede rol van Liam Neeson. Er zijn nog twee vervolgen op deze film gekomen, maar het lijkt me dat het origineel de beste is en blijft. Harde film, dat wel, dus geen 'Zorro'...

 

 terug naar de vorige pagina