company orheim


 

Company Orheim, van Arild Andresen (2012)

Sterke film over een jongen met een loyaliteitsconflict naar zijn vader toe die op zijn beurt vecht tegen iets waar niet tegen te vechten valt.

Een dronken vent strompelt zijn huis uit en stapt in zijn auto om vervolgens na zo'n 50 meter tot stilstand te komen. Het is de inleiding van Kompanie Orheim.

We gaan terug naar 1985. Jarle is helemaal klaar voor Live Aid. De cassetterecorder en microfoon staan voor de tv. Het grootste evenement tot nu toe. Pa ( Terje ) heeft echter andere plannen en vindt dat de Tweede Wereldoorlog het grootste evenement is geweest en daar gaan ze vandaag even bij stil staan. Dus Jarle en zijn Pa maken een fietstocht. Jarle baalt als een stekker natuurlijk en is helemaal over de zeik als hij op de terug weg nog langs een vriend moet van zijn vader. Hij mag buiten wachten, maar nieuwsgierig als hij is, ziet hij zijn Pa en de vriend wat glazen achterover slaan. Jarle is des duivels. Vanaf dat moment gaat hij zich afzetten tegen de gevestigde orde en daar hoort zijn Pa ook bij. Hij gaat bij de communisten en doet mee met manifestaties. Ondertussen blijft zijn vader drinken en heeft ook last van losse handjes, dus Ma komt af en toe aan tafel met een blauw oog.

Zijn moeder trekt bij haar vriendin in en het lijkt goed te gaan, dus ze probeert het weer. Ook Jarle geeft zijn vader het voordeel van de twijfel. Zijn vader wil van de zomer een week gaan kamperen. En dat had Jarle iets anders voorgesteld. Ook Ma heeft het gehad met haar man. Ze vertrekt definitief uit huis en Jarle mag kiezen waar hij wil wonen.

Het is niet gemakkelijk geweest voor Jarle en dat laat deze Noorse film goed zien. Nadat  Pa in het begin zich te pletter heeft gereden zien we dat Jarle volwassen is en gebeld wordt door zijn moeder met het bericht dat Pa is overleden. Jarle moet even nadenken of hij komt. Dit geeft je te denken. Terje was in Jarle's jeugd ook een leuke vader, die voetbalde met zijn zoon. Hij wilde koste wat het koste de familie bij elkaar houden. Maar ja, die verslaving. Die neemt je leven helemaal over en verandert de leuke voetballende vader in een gedrocht dat wartaal uitkraamt en zijn vrouw slaat. Deze film was zeer populair bij de jeugd op filmfestivals en ik hoop dat ze er ook iets van op hebben gestoken. Drank, het maakt meer kapot dan je lief is !

 

  terug naar de vorige pagina