code inconnu


 

Code Inconnu, van regisseur Michael Haneke (2000)

'Incomplete verslagen van diverse reizen', luidt de ondertitel van deze intrigerende meeslepende, maar niet gemakkelijke film. 

De film gaat over de levens van verschillende mensen uit allerlei klassen. Hoofdpersoon Anne, is een beetje de spil waar alles omheen draait. Deze rol wordt vertolkt door een schitterende Juliette Binoche. Jean de jonge zwager van Anne wil het platteland verlaten voor een spannend leven in de grote stad. Hij is in Parijs en op de Boulevard St. Michel komt hij zijn schoonzus tegen. Ze geeft hem de sleutel van het appartement, maar is het niet eens met zijn idee. Verward, geïrriteerd loopt hij naar het appartement. Onderweg gooit hij het papiertje van zijn broodje weg in de schoot van een bedelares. Niets aan de hand, denkt u dan. Gebeurt wel meer!

Doch er gebeurt iets totaal onverwachts: een jonge Afrikaan loopt achter Jean aan en wil dat hij zijn verontschuldigingen aanbiedt aan de bedelares... Dit loopt uit in een opstootje waar uiteindelijk de politie aan te pas moet komen. De Afrikaan en de bedelares moeten mee naar het politiebureau en Jean mag naar huis met zijn schoonzus.

Zo, denkt u! Dat is nogal wat. Maar er is meer. De bedelares blijkt een vluchtelinge uit Roemenië en moet het land uit. 

Vervolgens zien we dat de film alle personen uit deze scène gaat volgen. 

De film zit vol met dit soort momenten van tegenstelling en zaken die je niet verwacht. Zo is het ook gefilmd, korte momenten achter elkaar. Wat het is dat de personages gemeen hebben met elkaar, dat wordt in de film heel erg duidelijk: des codes inconnu, ofwel onbekende codes die onontbeerlijk zijn voor hun bestaan.

Ik had een naar gevoel bij de scène in de  metro, maar thema's als de gewelddadige natuur van de mens, intimidatie, intolerantie en desinteresse in de ander zijn terugkerende thema's in films van Haneke...

Mooie film, beetje zwaar, maar zeer realistisch. Zeer zeker de moeite waard!

 terug naar de vorige pagina