cinderella man


 

Cinderella Man, van regisseur Ron Howard (2005)

Cinderella Man is het levensverhaal van de Ierse immigrant James J. Braddock. James is bokser en na een paar gewonnen partijen krijgt hij de naam 'The Bulldog of Bergen'. Het  verhaal van Braddock speelt zich af voor, tijdens en na de crisisjaren in de USA. Een blessure en de crisis zorgen ervoor dat het sterk bergafwaarts gaat met zijn carrière, maar zijn geloof en doorzettingsvermogen laten hem terug komen en hoe...

Russell Crowe speelt een fantastische partij. Hij woont samen met zijn vrouw Mae ( Renee Zellweger) en kinderen in Bergen, New Jersey. Om de kost te verdienen bokst Braddock zijn dollars bij elkaar. Bijgestaan door zijn manager Joe Gold, een geweldige rol van Paul Giamatti, slaat hij zijn weg door naar de top.

Dan komt de crisis en zorgen een gebroken hand dat de bokscarrière van Braddock afgelopen is. Het geld dat hij verdiend heeft is weg, want de aandelenmarkt is ingestort en zoals velen staat Braddock aan de rand van zijn bestaan. Hij ziet overal dat ouders hun kinderen wegbrengen naar familie die het beter heeft, maar hij maakt een belofte aan zijn zoon dat dit nooit zal gebeuren bij hen. Tegen zijn wil in gaat hij naar de bijstand en iedere dag probeert hij aan werk te komen bij de werf. Maar welke baas wil er nu een geblesseerde werker?

Braddock ziet in dat dit het einde is en doet een laatste poging een gevecht te regelen bij de boksunie in New York. Om zijn carrière af te sluiten krijgt hij een kans, een soort bot toegeworpen. Maar pakt dit bot iets te gretig in zijn bek en het pakt geheel anders uit, als de grote boksbazen durven geloven.

Cinderella Man is het verhaal van een bokser van het volk. Zijn gevechten geven het in armoe verkerende volk de hoop die ze zo nodig hebben. Je ziet alles van ver aankomen, maar ik moet zeggen dat vooral de bokspartijen heel spannend gemaakt waren. Het deed me weer een beetje denken aan de tijden dat ik als klein jochie samen met mijn vader heel vroeg 's morgens naar boksen zat te kijken. Heel knap gemaakt van Ron Howard, maar dat kun je gerust aan hem overlaten. Ik gok op een paar nominaties voor de Oscars van 2006 en ik hoop vurig dat de Oscar voor Beste Bijrol naar Paul Giamatti gaat. Wat speelt die man een geweldige partij als de manager van Braddock!

 

  terug naar de vorige pagina