catch me if you can


 

Catch Me If You Can, van Steven Spielberg (2002)

Het kat-en-muis spelletje tussen een oplichter en een plichtsgetrouwe FBI agent.

Dit op ware feiten gebaseerde verhaal begint als Frank W. Abagnale, gespeeld door Leonardo di Caprio, onderweg is naar de USA. de toedracht van deze ontwikkeling wordt duidelijk in de rest van de film. De optiteling verraadt een soort 'Pink Panther'achtige film en dat wordt het ook!

Frank heeft voor zijn 21e al gewerkt als advocaat, co-piloot bij een grote luchtvaartmaatschappij en als arts. En dit allemaal zonder de geldige papieren! Hij vervalst de nodige documenten en daarbij natuurlijk ook de nodige financiŽle middelen. Het begint onschuldig, maar neemt steeds grotere vormen aan, totdat de FBI hem op het spoor komt en zijn moeder confronteert met een schuld van een bedrag dat zij amper kan uitspreken!

Vervalsing van cheques is het terrein van de uiterst toegewijde FBI man Carl Hanratty, gespeeld door Tom Hanks. Carl maakt het zijn levenstaak deze oplichter te pakken; koste wat het kost. En zo gaat het ook. Maar nu is het zo dat Frank ook niet van gisteren is en de politieman steeds weer een stapje voor is. Hij belt hem zelfs op, op Kerstavond, omdat hij weet dat Carl net als hij dan alleen is!

Dit is natuurlijk een geheel andere film als we van de grote Spielberg zijn gewend. Ik moet zeggen dat het een leuke film was, maar ik had me de tocht naar de bioscoop kunnen besparen door te wachten totdat hij op video/dvd uit was. Het is Spielberg zijn goedkoopste project tot nu toe geweest, maar waarschijnlijk gaat het nog om een bedrag waar menig regisseur zijn vingers bij af zal likken. Het gegeven van het verhaal is heel intrigerend, want het is te zot voor woorden dat zoiets heeft kunnen gebeuren. Maar het is het soort verhalen dat je iedere week op Discovery Channel kunt bekijken. Luchtig en voorspelbaar, maar wel een interessant gegeven. Als je van dit soort films houdt, moet je hem zeker gaan bekijken!

 

 terug naar de vorige pagina