carnage


 

Carnage, Roman Polanski (2011)

Twee elfjarige jongens krijgen ruzie omdat de een vind dat die niet bij zijn gang mag. Vervolgens slaat die twee tanden door de lip van de andere jongen. Het is de taak aan de ouders om de boel weer te sussen. Zij komen bij elkaar om een en ander uit te wisselen en een oplossing te vinden.

Het begint met een vaag beeld over twee jongens waarbij de een een flinke tik krijgt met een stok ( dat is niet duidelijk te zien ). Dit blijkt de zoon te zijn van Penelope en Michael Longstreet ( Jodie Foster en John C. Reilly ). Hij komt thuis met een paar tanden door de lip. De ouders van het joch halen verhaal en vragen de ouders van de dader, de Cowand, op de koffie. (Kate Winslet en Christoph Walz ). Al meteen is er een verschil te zien.

Penelope is uit op een verklaring en een excuus. Michael is een vent en vindt het allemaal prima. Nancy Cowan weet nog niet zo zeker wie nu eigenlijk de schuldige is en Alan. Tja, Alan hangt er een beetje bij. Hij is de hele tijd aan het bellen of wordt gebeld. De Longstreets laten zich van hun goede kant zien. Ze hebben nog een heerlijk soort appeltaartachtig iets liggen. Alan heeft niet geluncht dus dat komt goed uit. Nancy maakt zich kwaad om Alan? En gooit de appeltaartachtige substantie met een noodgang naar buiten. Het ijs is gebroken en de kunstboeken van Penelope besmeurd met gebruikte appeltaart.

De titel verwijst naar een slachting, want dat is de vertaling van het woord. Die komt er zeker, maar niet letterlijk. In de ontmoeting die de gehele tijd op dezelfde locatie plaats vindt ( het appartement van de Longstreets ) wordt duidelijk dat we met botsende karakters te doen hebben. En wat gebeurt er als je die een periode bij elkaar in dezelfde ruimte zet.... ? Precies ! Gaandeweg verandert de sfeer in grimmig en worden er andere problemen naar het oppervlak gebracht. Al na een half uur had ik de neiging om de blackberry van Alan door het raam te gooien. Ontzettend, wat irritant is dat: iemand die de hele tijd staat te bellen in een kamer vol met mensen die ook een gesprek proberen te voeren. Wil Polanski hier iets duidelijk maken over deze tijd? En dan is er nog de hamster. Wat is er van hem, haar of het terecht gekomen?

Ontzettend goede verfilming van een toneelstuk van Yazmina Reza en goede prestaties van Kate Winslet ( die deze niet uit de kleren gaat :-) en niet te vergeten Jodie Foster.


  terug naar de vorige pagina