cache


 

Caché,  van regisseur Michael Haneke(2005)

Georges, presentator van een literair TV-programma, ontvangt pakketjes met verontrustende tekeningen en videobanden van hem en zijn familie. Hij heeft geen idee wie hem deze pakketjes stuurt. Geleidelijk worden de banden steeds persoonlijker, wat suggereert dat hij de afzender al voor lange tijd kent. Georges voelt dat hij en zijn gezin in gevaar zijn, maar omdat er geen directe bedreiging is, weigert de politie hem te helpen.

De openingsscène laat het publiek een paar minuten lang naar een zelfde beeld kijken. Vanuit een straat kijken we naar een huis. Het is rustig, dan weer komt er iemand voorbij. Even later blijkt dat we naar een videoband gekeken hebben, die wordt afgespeeld door Georges ( Daniel Auteuil ). De band is vergezeld met een tekening, die lijkt te zijn gemaakt door een kind.

Georges is getrouwd met een mooie vrouw ( gespeeld door Juliette Binoche). Ze hebben een pracht van een huis in Parijs, allebei een goede baan en een zoon van twaalf. Veel vrienden. Goed voor elkaar dus. De videoband wordt gevoeld als een indringer in het veilige bestaan van het echtpaar, maar in het bijzonder van Georges. Er komen er nog meer, met tekeningen en telefoontjes en het komt steeds dichterbij en voor Georges wordt het steeds beklemmender. De vraag die iedereen door het hoofd speelt is: Wie stuurt de banden?

Georges wordt gedwongen in zijn verleden te gaan spitten en wat daar verscholen zit, vindt hij niet leuk...

Dit is een goede film en ik denk één van Haneke's beste tot nu toe. Je verlaat de bioscoop met een enorm aantal vragen, maar daar gaat het Haneke niet om. Het gaat hem er niet om wie nu die bedreiging vormt, maar hoe het mogelijk is dat iemands leven wordt ontregeld door iets onbekends en wat hij er vervolgens mee doet. Hij houdt ervan te suggereren en mensen mee te laten denken. Er zijn veel stiltes die de spanning opvoeren. In Cannes vorig jaar bekroond met veel Awards en ook in 2006 nog, in Chicago, ging de film naar huis met de vermelding 'Beste Buitenlandse Film'. Gaan zien dus, dit juweeltje!

  terug naar de vorige pagina