broken


 

Broken, van Rufus Norris (2012)

Het leven van tiener Skunk wordt door een reeks afschuwelijke gebeurtenissen danig op zijn kop gezet. 

Skunk ( Eloise Laurence ) woont samen met haar vader, broer en au-pair aan een pleintje in een buitenwijk van London. Ze gaat na de vakantie naar de brugklas.

Dan gebeurt er ineens van alles. Haar buurjongen, Rick,  die ze wel leuk, vindt staat zijn auto te wassen en wordt ineens in elkaar gerost door diens buurman. Hij zou zijn dochter seksueel hebben lastig gevallen. Die op haar beurt een condoom van haar zus heeft gepikt en laat haar vader daar nu net een verkeerde conclusie aan verbinden. Rick wordt in de boeien geslagen en blijkt later niet opgewassen tegen de harde werkelijkheid.

Skunk begrijpt er niets van. Haar vader wil haar beschermen tegen het onheil, maar Skunk staat haar mannetje wel. Ze is dan wel suikerpatiŽntje, maar bijt goed van zich af. En als ze even weg wil, gaat ze naar een terrein waar oude autowrakken staan. Ze vindt er een oude caravan en dit wordt haar escape. Hier gaat ze met haar broer naar toe of met haar nieuwe vriendje, Dillon. Bij haar thuis is het ook best ingewikkeld. Ma is er vandoor met een boekhouder en Pa woont alleen. Omdat hij advocaat is en niet alleen voor zijn kinderen kan zorgen heeft hij een Poolse au-pair in huis genomen. Die is als een soort zus voor Skunk. De au-pair op haar beurt heeft ook een vriendje, een leraar op het voorgezet onderwijs.

Rick wordt naar een inrichting gestuurd en als het kan dan zoekt Skunk hem op.  Ze heeft een bijzondere band met hem, maar heeft niet in de gaten dat deze jongen niet is opgewassen tegen de wereld waar hij mee te maken heeft.

Gisteren bekeken op dvd en ik was behoorlijk onder de indruk van deze film, die vanuit het perspectief van het meisje wordt bekeken. Deed me aan Juno denken. Die positieve energie die de film uitstraalt. Ook al gebeuren er vreselijke dingen. Maar ook weer menselijk. Je denkt in eerste instantie wat een stelletje bitches die meiden van Oswald, maar dan krijg je ook de andere kant te zien en dat is knap van de regisseur. Dus die agressieve buurman doet gewoon alles om zijn dochters te beschermen. De ouders van Rick zijn schatten van mensen, maar begrijpen niet wat er in het koppie van dat joch omgaat. Rick op zijn beurt snapt niet wat er allemaal om hem heen gebeurt en raakt danig de weg kwijt. De vader van Skunk heeft natuurlijk ook gevoelens en niet alleen voor zijn kinderen. En dan loopt er bij hem in huis zo'n mooie au-pair rond! Ik zou ook van slag raken. Hij begrijpt zijn dochter niet, maar doet ontzettend zijn best. Maar ja, net als iedere tiener wil die de wereld om haar heen ook ontdekken. Het is een film over veiligheid, geborgenheid, angst, maar ook onrecht, onmacht en veerkracht. En dat allemaal in een luchtig jasje. Gruwelijk en zoet zag ik ergens staan. Daar wil ik van maken: gruwelijk en mooi!  Mooi debuut van regisseur Norris !

 

 terug naar de vorige pagina