broken flowers


 

Broken Flowers, van Jim Jarmusch (2005)

Don ( Bill Murray ) eens een passionele Casanova en computerexpert, ziet zijn leven ondersteboven gegooid door een brief. De brief brengt Don terug naar zo'n 20 jaar geleden, toen hij een zoon zou hebben verwekt bij een van zijn liefjes. Hij gaat op onderzoek uit en dit brengt hem in steeds pijnlijkere situaties.

Bill Murray, speelt, Don Johnston,  de Casanova van weleer. Nu zit hij de hele dag in trainingspak op zijn geweldige rood leren sofa. De enige aanspraak die hij heeft is van de tv, met uiteraard de film ' Casanova' op en zijn passionele buurman uit EthiopiŽ, leuk gestalte gegeven door Jeffrey Wright.

Op de dag dat zijn laatste verovering hem verlaat, ligt er een roze envelop in zijn brievenbus. Don die nog niet weet wat hij met de laatste situatie aanmoet, laat de brief liggen. Maar zijn buurman Winston, aan wie hij het terloops vertelt, blijkt een regelrechte Sherlock Holmes en pakt de zaak bloedserieus aan.

Nog voor Don iets kan zeggen, heeft Winston zijn plan al klaar en volgende morgen zit Don in het vliegtuig. Een huurauto brengt hem, met hulp van Winston's route-uitdraaien, bij zijn eerste bestemming: de eerste vrouw op de lijst en een mogelijke moeder van zijn zoon.

De trip voert Don naar vier vrouwen met wie hij zo'n 20 jaar geleden iets heeft gehad en waar wellicht een ongelukje uit voort zou kunnen zijn gekomen. Maar hoe verder hij komt, hoe moeilijker het wordt voor onze Casanova...

Bill Murray heeft een rol op zijn lijf geschreven, want speelde hij in ' Lost in Translation' ook al niet zo'n soort type. Met heel weinig kan hij heel veel. Voor zich uit starend op zijn bank zegt meer dan menig dialoog. De stiltes en overgangen naar scŤnes, horen bij de film. Don is op zoek naar iets, maar het wordt in het midden gelaten. Is er eigenlijk wel een zoon? Alle vrouwen bij wie Don is langs geweest kunnen in het profiel passen. En dat is zo mooi aan de film: het hoeft niet opgelost te worden. Net als Don, blijft de kijker in het ongewis. Allerlei soorten vrouwen passeren de revue, van een trailerslet tot een keurige dame. Bijrollen voor Sharon Stone, Jessica Lange, Julie Delphy, Frances Conroy, Tilda Swinton en CloŽ Sevigny. Prachtige film van een geweldige regisseur, die met deze film wellicht zijn meest toegankelijke film heeft gemaakt.

 

  terug naar de vorige pagina