breath ( soom )


 

Breath, van regisseur Kim Ki-Duk (2007)

Een film over twee mensen die dreigen te verstikken in hun huidige leefomgeving.

Yeon komt er achter dat haar man haar bedriegt. Dat is natuurlijk niet leuk, maar Yeon heeft zo haar eigen manier. Op het nieuws is zei heel erg ge´nteresseerd in een ter dood veroordeelde gevangene, Jin. Hij heeft al herhaaldelijk geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

Yeon laat de boel de boel en gaat naar de gevangenis om Jin te ontmoeten. De gevangene begrijpt niet wat de vrouw van hem wil, maar er komt een tweede ontmoeting en daar maakt Yeon een feestje van. Zelfs de gevangenisdirecteur geniet mee ( een rol van Kim himself )

Zo versiert de kamer volgens de vier jaargetijden ( Spring, Summer, Fall, Winter...) en zingt liedjes voor hem. Langzamerhand wordt het duidelijk dat de twee meer gemeen hebben dan ze denken...

Bijzondere film van de Koreaanse meester en ook aardig toegankelijk. De regisseur gaat het niet zo om het verhaal. Er wordt dan ook niet veel gesproken; alleen het hoognodige. Yeon voelt zich verstikt in haar relatie met haar man en zoekt een zielsverwant. De gevangene wordt natuurlijk letterlijk verstikt door de tralies en het feit dat hij ter dood is veroordeeld. Maar ze kennen elkaar niet. Of misschien uit een vorig leven?

Beiden willen ontsnappen, maar het heeft even wat tijd nodig voordat ze dit door hebben. Mooie film !

 terug naar de vorige pagina