bikkel

 je gaat dood, dus kies je voor het leven

 


 

Bikkel,  van regisseur Leo de Boer (2008)

Een audio- en beeldverslag van het leven en de carrière van Bart de Graaff. Een film over de 'bikkel' die altijd maar door wilde gaan; ook al was dat niet altijd even slim. Een film over de mens in 'de bikkel'. Een mens wiens leven bepaald werd door tegenslagen en ziekten. Een film ook over de projecten van Bart: 'Boos' en zijn paradepaardje 'BNN' Een film over zijn levensmotto en hoe dat zo is gegroeid. Ook een film over de mensen die altijd dicht in zijn buurt hebben gestaan en die van hem hebben gehouden.

Bart vertelt zelf wat hem is overkomen toen hij 9 jaar oud was; hij is toen overreden door een auto. Een ongeluk dat een complicatie had, namelijk een zeldzaam virus. Dit heeft ervoor gezorgd dat zijn nieren het flink te verduren kregen en zijn groei stopte. De bedoeling was dat hij in de beddenzaak van zijn vader ging werken in Haarlem, maar dat werkte natuurlijk niet "zo'n mannetje dwingt geen respect af bij de cliënten".  Vanwege zijn gezondheid, natuurlijk met vallen en opstaan, maar op de MAVO werd al duidelijk dat hij iets wilde gaan doen in de entertainmentsector. Zo is hij heel erg bekend geworden door een reclamespotje "zeg maar nee, want dan krijg je er twee". Iets met koekjes ! En van daaraf is het heel snel gegaan. Veronica benaderde hem voor het programma 'Boos' en heel snel werd hij heel bekend in Nederland. Bart wilde verder en vooral meer en zo kwam het idee voor een eigen omroep. Een droom werd werkelijkheid. Ja en met zijn eigen omroep was 'the sky the limit'. Alles kon ! Marco Borsato uit zijn bed halen midden in de nacht voor een buffetje, of een steen door een winkelruit gooien. Al die tijd is hij bijgestaan door zijn zus Mirjam, die ervoor zorgde dat hij op tijd zijn medicijnen kreeg en spoelde. Je zou denken dat reizen uit den boze was. Nee hoor...Bart reisde de hele wereld af ! Toen kwam er een vrouw in zijn leven, die van hem hield en snel daarna kreeg Bart een niertransplantatie. Hierna werd Bart ineens een man in plaats van een jongen. Zijn hormoonhuishouding was volkomen van slag en het leek zelfs dat de groei op gang kwam. Helaas de nier werd niet geaccepteerd door zijn lichaam. Hij was weer terug bij af; zo te zeggen. Hierna kwamen er nog meer complicaties en uiteindelijk is Bart in mei 2005 gestorven aan een hartstilstand ten gevolge van een buikvliesontsteking.

Dit lijkt natuurlijk een soort biografie, maar de documentaire is niet zo opgebouwd. Bart's moeder komt aan het woord. Zijn ouders zijn gescheiden toen Bart en Mirjam jong waren. Zijn vader komt aan het woord en natuurlijk zijn steun en toeverlaat...soulmate: Mirjam. Die heel begrijpelijk, haar zoon naar Bart heeft vernoemd. We zien zijn moeder die nog steeds zijn truien in de kast heeft, die als het aan haar lag nog steeds voor hem zou zorgen. Bart wist dat hij sneller dood zou gaan, dus waarom dan niet alles uit de kast halen in het leven ! Zijn passie voor Kuifje en snelheid.

Ikzelf heb alles van Bart meegemaakt en vond hem in het begin vooral een klein irritant mannetje, maar ben in de loop van zijn leven meer respect voor hem gaan krijgen. Hij heeft dingen gedaan, die op dat moment niemand zou doen of durven ! Ok, bij 'de Teringtubbies' had ik wel zoiets van 'moet dat nou?' Maar op een gegeven moment in zijn leven heeft ie gezegd dat het hem allemaal geen ene sodemieter kon schelen. Hij scheurt lekker over de snelweg in zijn Porsche en trapt nog eens lekker op het gaspedaal...

Heel indrukwekkend vond ik het einde van de film/docu en ook het einde van Bart's leven. In het ziekenhuis had hij in de gaten dat ie er nu eens niet bovenop zou komen. Toen zijn moeder zei dat het goed was dat hij 'mocht gaan' , zag je de hartmonitor terugzakken...En hij stierf.

Een klein minpuntje vond het inzoomen op Mirjam op een gegeven moment toen ze emotioneel werd. Dat had net even korter gekund. Aan de andere kant zijn er zeker heel veel emoties geweest bij de familie de Graaff, dus misschien is het goed.

Ik vond het een mooi, indrukwekkend en zeer menselijk document over het leven van Bart de Graaff en de mensen rondom hem.

 

 

 

  terug naar de vorige pagina