bienvenue chez les ch'tis


 

Bienvenue chez les Ch'tis, van regisseur Dany Boon  (2008)

Philippe Abrams de postdirecteur in Salon-de-Provence wil zich laten overplaatsen naar een warme plek. Zijn vrouw is depressief en het huwelijk staat dan ook op een waakvlammetje. Zijn plan mislukt en als straf mag hij twee jaar naar een gat in het Noorden van Frankrijk. Nu is dit in de ogen van de Fransen verschrikkelijk, want er heerst een groot vooroordeel. Of dat allemaal klopt met de werkelijkheid, laat deze film zien....

Philippe ( Kad Merad ) heeft er beetje genoeg van als directeur van het postkantoor in de Provence. Bovendien is zijn vrouw depressief en zo hoopt hij via overplaatsing naar het Zuiden, twee vliegen in een klap te slaan.

Er komt een gelegenheid voor, maar helaas voor Philippe, wordt hij niet gekozen. Wanhopig doet hij zich voor als een gehandicapte, maar gedreven als ie is, verpest hij het voor zichzelf bij een controle. Als straf wordt hij gepromoveerd naar het Noorden. De directeur van een postkantoor in Bergues, vlak bij Lilles, gaat met de VUT, dus daar kan hij mooi heen. Zijn vrouw, Lucie,  is helemaal niet blij, want in het Noorden is het "hartstikke koud en stinkt iedereen". De toon is meteen gezet!

Als 'een geslagen hond' in een parka gaat Philippe op weg en wordt onderweg gestopt door de rijkspolitie. Hij rijdt te langzaam, en daarvoor krijgt hij een bekeuring. Indien hij uitlegt waar hii heen gaat, wordt de bekeuring verscheurd en wensen ze hem sterkte, want in Nord-Pas de Calais, wil toch niemand wonen ! Het wordt allemaal nog eens versterkt als Philippe het bordje voorbij gaat: een enorme plens water komt zomaar uit de hemel vallen!

In Bergues rijdt ie zo'n beetje de postbesteller Antoine omver ( Dany Boon ). Die moet ervoor zorgen dat de nieuwe directeur zijn intrek neemt in de woning boven het kantoor. Helaas zijn er geen meubels en dus geen bed. Er ontstaat een taalverwarring, want de mensen uit deze streek spreken heel anders Frans dan Philippe ! De 's' wordt als 'sj' uitgesproken en 'ton' wordt 'ti'. Antoine neemt Philippe mee naar 'chez lui', dan kan hij daar in zijn bed slapen. Antoine gedraagt zich een beetje vreemd en op zijn kamer hangen allemaal vreemde foto's en dan de volgende morgen met oma aan tafel.... Philippe denkt écht dat dit de hel is! Op kantoor wordt er allemaal niet beter op....hij verstaat er geen moer van wat de mensen zeggen !

In de loop van de tijd went Philippe aan de gewoonten en taal van de Ch'tis, maar hij liegt alles bij elkaar tegenover zijn vrouw, want die mag onder geen beding meekrijgen dat hij het leuk heeft. Zij zou dat niet overleven en hij vindt het wel lekker zo. Iedere tweede weekend rijdt hij naar de Provence en speelt de geplaagde echtgenoot. Dan ineens krijgt Lucie het idee om mee te komen naar Bergues... Oh oh ! Probleem!

Gelukkig helpen zijn mensen hem om Lucie haar 'juiste beeld' voor te spiegelen, maar Lucie is niet van gisteren....

Ik heb heel erg gelachen om deze hit uit Frankrijk ! Geweldig hoe Kad Merad denkt dat hij wordt uitgenodigd om naar een restaurant te gaan en dan te zien dat ze naar een 'frietkot' gaan. De scène in het restaurant is ook geweldig, wanneer Philippe wordt 'ingewijd'.. En natuurlijk als hij meegaat met Antoine op ronde. Leuke film, lekker luchtig, maar wel een Franse film en dat was te zien bij de ondertiteling. De grappen zijn vaak woordgrappen die niet door iedereen worden begrepen. In Frankrijk heeft de film meer dan 20 miljoen bezoekers naar de bioscoop getrokken; iets wat in Nederland niet zal gaan lukken, vrees ik. Daarvoor is de film te 'Frans'. Maakt je dit allemaal niet uit, dan heb je zeker een leuke avond met Kad Merad en Dany Boon!

 

 

  terug naar de vorige pagina