ben x


 

Ben X, van regisseur Nic Balthazar (2007)

De op ware feiten gebaseerde Belgische film gaat over Ben, een licht autistische jongen. Hij lijkt te leven in een universum, dat zich voor een groot deel afspeelt in de wereld van de computergames. In de échte harde werkelijkheid van de technische school is hij dagelijks het doelwit van pesterijen. Dit maakt zijn leven tot een hel. Hij heeft een internetvriendin in het spel die hem te hulp komt.

Het begin van de film is indrukwekkend. We lijken terecht te zijn gekomen in een computerspel. Dan wordt het verhaal gestart over Ben. Een speciale, moeilijke jongen, zo roepen alle specialisten. Ben gaat iedere dag met de bus naar school. Hij heeft al vele scholen bezocht en is steeds weer het doelwit van pesterijen. Ook op deze school is het niet anders. Twee knapen hebben het in het bijzonder op Ben voorzien en gaan heel ver met hun pesterijen.

Ben heeft zo zijn vaste ritueel 's morgens voor het ontbijt speelt hij zijn spel en ook voor hij naar bed gaat speelt hij het spel. Hij heeft een behoorlijke sterke positie opgebouwd in het spel en heeft ook een vriendinnetje gevonden die hem berichten stuurt. Als Ben het moeilijk heeft vertelt hij haar van zijn problemen en dat hij bijna 'dood ' is, maar in het spel is dood toch iets anders dan in de werkelijkheid...

De film start de titelrol als in een computerspel. We zitten daar midden in. Vervolgens krijgen we door de film heen commentaar van zijn ouders, zijn docenten, maar ook denkt Ben hardop. Het verhaal dat wordt verteld zou zo in een campagnefilm tegen pesten op school kunnen passen. De situaties die worden geschetst zijn conform de werkelijkheid. Kinderen zijn keihard en soms meedogenloos. Die éne scène lijkt ' over de top ', maar ik weet zeker dat er veel mensen zijn die dit herkennen. De manier waarop Ben, een autistische jongen, notabene, er niet mee om weet te gaan, is ook werkelijkheid. Een autische jongen begrijpt de contekst niet. Hij ziet alles, maar weet geen verband te maken die het tot een totaal plaatje maken. Het échte leven is onvoorspelbaar...een computerspel niet! Greg Timmermans speelt overtuigend zijn rol.

Ben X heeft ook een primeur, want het is de eerste film waarbij een filmmaker in cyberspace, met virtuele acteurs aan de slag is gegaan. In de bestaande role playing computergame Archlord van Codemasters  werden een aantal scènes on-line opgenomen, waarbij een aantal gamers, op basis van de aanwijzigingen van de regisseur de virtuele personages hele scènes lieten spelen.  Dit alles werd vervolgens met de live-action filmbeelden geïntegreerd.  Het resultaat is bijzonder.

Niet zomaar een film over pesten, maar een hele goede, die eigenlijk verplichte kost zou moeten worden voor scholieren en docenten van zowel basis als middelbaar onderwijs ! De Belgen zijn overtuigd want de film doet het prima in Belgie en is de Belgische inzending voor de Oscars in 2008. Bovendien heeft de film op het filmfestival van Montreal drie prijzen wegehaald, waaronder die van Beste Film. Nu Nederland nog !

 

  terug naar de vorige pagina