beautiful people


 

Beautiful People, van regisseur Jasmin Dizdar (1999)

In het begin zien we een BosniŽr en een Kroaat die elkaar naar het leven staan in een Londense bus. Beiden belanden in het ziekenhuis waar ze hun oorlog voort zetten.

Vervolgens vertelt de film de verhalen van een aantal Britse gezinnen die op de een of andere manier met de burgeroorlog in 1993 in voormalig JoegoslaviŽ te maken krijgen.

In deze tijd is nog een andere misschien voor velen wel belangrijkere gebeurtenis gaande: de voetbalinterland Nederland - Engeland.

Zo komt een Engelse voetbalfan in Rotterdam 'per ongeluk' op een pallet terecht van een militair vliegtuig dat naar BosniŽ gaat, als hij zijn roes aan het uitslapen is. Hij komt dus echt midden in de oorlog terecht en dit korte verblijf zal zijn leven voorgoed veranderen...

Nog zo'n voorbeeld gaat over een overwerkte dokter die in aanraking komt met een stel waarvan het meisje verkracht is door vijandige troepen tijdens dezelfde oorlog.

De problemen die ontstaan als beide culturen met elkaar in contact komen worden heel goed en met veel humor weergegeven en het loopt nog goed af ook voor iedereen, dus wat wil je nog meer....?

Leuke film. Even denk je: waar gaat dit in hemelsnaam over..? Maar gaandeweg komt de rode draad naar voren. Ik heb me prima vermaakt!

 terug naar de vorige pagina