Babel


 

Babel, van regisseur Alejandro Gonzalez Inarittu (2006)

Drie verhaallijnen lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar komen als door het lot gekozen bij elkaar.

De hoofdrol is dit keer een geweer, en een oude. Twee Marokkaanse broertjes krijgen van hun vader een jachtgeweer om de jakhalzen van de schapen weg te houden. Natuurlijk wordt het donderjagen, maar de jongens hebben geen idee wat ze doen. Ze dagen elkaar uit. Jij durft dat toch niet etc. Wat kan er gebeuren in het uitgestrekte berglandschap van Tarazine.  Totdat er een bus aan de horizon verschijnt en het kleine broerje wordt uitgedaagd de bus te raken. Zo op het oog, gebeurt er niets, maar van het een op het andere moment zijn we getuige van een aanslag op een Amerikaanse passagier in een touringbus in Marokko.

De Amerikaanse blijkt een vrouw ( Cate Blanchett ) te zijn die in haar hals is getroffen door de ruit van de bus. Zij en haar man ( Brad Pitt ) zijn op een soort verzoeningsreis, want thuis wil het allemaal niet zo lopen. Over thuis gesproken, daar zit de oppas met een probleem, want ze heeft beloofd voor de kinderen te zorgen, maar haar zoon gaat trouwen in Mexico.

Dan loopt er nog een verhaal in Japan. In Tokyo om precies te zijn. Hier probeert de doofstomme Chieko wanhopig contact te krijgen met onder andere haar vader. Ze draagt een geheim met zich mee.

Genoeg stof dus voor de regisseur om iets moois van te maken. En dat heeft ie gedaan. Babel heeft natuurlijk met spraakverwarring te maken. Miscommunicatie. En dat blijkt eigenlijk een thema waar de hele wereld last van heeft. Prachtig in beeld gebracht door de regisseur die al eerder Amores Perros en 21 Gramms regisseerde. Hele mooie ondersteunende muziek en stiltes. Ook een hele duidelijke boodschap naar onze Amerikaanse vrienden, die het  migratiebeleid behoorlijk star houden; onmenselijk eigenlijk!

De film is een mooie afronding van de trilogie, waar de eerder genoemde films respectievelijk in één stad, een land, en nu dus in de wereld afspelen.

Een film die terecht een enorme lijst met awards en nominaties heeft gekregen en ik denk dat er nog wel een paar bij komen!

 

 

  terug naar de vorige pagina