atonement


 

Atonement, van Joe Wright (2007)

Het leven van een Engelse jongen verandert voorgoed wanneer hij beschuldigd wordt van een misdaad door het zusje van zijn geliefde.

Het is de zomer van 1935, Engeland. Briony en haar familie leiden een behoorlijk luxe en onbezorgd leventje in hun gigantische landhuis. De Tweede Wereldoorlog dreigt en het is de warmste dag van het jaar.

Briony regisseert zoals vaak haar eigen toneelspel met haar nichtjes. Ze is verliefd op Robbie, maar Robbie is een paar jaar ouder. Robbie is op zijn beurt verliefd op Cecilia, de oudere zus van Briony. Cecelia is een paar weken over voor vakantie. Ze studeert in Cambridge samen met Robbie, de zoon van de huishoudster. Het lijkt een kat en muis spelletje dat ze spelen in de liefde. Robbie zou wel graag, maar durft niet en Cecelia wacht op actie van Robbie.

Maar dan... ziet Briony iets door haar raam en is er die brief. Haar gedachten gaan op de loop en iets wat een mooie dag had moeten worden, eindigt in een catastrofe.

Meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt, want het is een film die zeker de moeite meer dan waard is ! De vooroorlogse Engelse setting wordt mooi vormgegeven en de warmte van die zomerdag is bijna voelbaar, want er broeit iets. In het nu van 2008 kun je je erover verbazen dat zoiets tot zo'n groot misverstand leidt, maar in die tijd ging dat gewoon zo. Geen twijfel mogelijk !

Keira Knightley speelt de vamp en James McAvoy haar aanbidder. Zijn passie voor haar zal zijn leven gaan bepalen, maar dat heeft hij dan niet door.

Door de ogen van zusje Briony ( Saorse Ronan ) gezien, een naar meisje, dat je het liefst achter het behang wil plakken, wordt dit een prachtig verhaal vol met misverstanden die natuurlijk ergens toe leiden.

Niet voor niets een BAFTA Award voor Beste Film dit jaar. Jammer genoeg geen Oscar, maar nogmaals laat u meeslepen door deze prachtige film!

 

  terug naar de vorige pagina