as good as it gets


 

As Good As it Gets, van regisseur James L. Brooks (1997)

Melvin Udall is een obsessieve, neurotische schrijver van damesromannetjes. Hij heeft een hekel aan alles en  iedereen: zwarten, homo's, joden, buren enz. Het lijkt dat de enige waarmee hij het kan vinden, de serveerster Carol is; een simpele vrouw die hem als enige in het restaurant 'laat' zijn wie hij is. Als Melvin's homofiele overbuurman het ziekenhuis in wordt geslagen, vraagt diens vriend of Melvin op zijn hondje wil passen. Dit zet het leven van Melvin volledig op zijn kop.

Als Verdell, het verschrikkelijke harige kleedje op pootjes van de overbuurman voor de zoveelste maal zijn behoefte tegen de muur heeft gedaan, zet Melvin (Jack Nicholson) hem in de stortkoker van het appartement. Melvin is een neurotische man; alles moet volgens een patroon en er mag zeker niet vanaf worden geweken. Zo gebruikt hij iedere keer een schoon zeepje en loopt hij volgens een bepaald patroon zijn weg naar het restaurant waar hij ontbijt. In het restaurant wordt hij altijd bediend door 'Carol the waitress', een geweldige rol van Helen Hunt. Als zij er even niet is, dan is het restaurant te klein! Carol laat Melvin tegen de wil van haar werkgever en de andere gasten in, zijn eigen bestek meenemen en weet wat hij eet. Wanneer hij te cynisch wordt of te dicht in de buurt, dan geeft ze dit perfect aan.

De homofiele overbuurman van Melvin is uitstekend kunstenaar, maar lichtelijk naïef. Als hij een model uitnodigt voor een sessie, worden niet alleen hij, maar ook zijn huis verbouwd. Simon (Greg Kinnaer) komt in het ziekenhuis en diens vriend ( leuke rol van Cuba Gooding Jr.) weet Melvin 'te overtuigen' dat die op het hondje moet passen.

De twee worden grote vrienden en het lijkt of Melvin's dwangmatige handelingen minder worden. Op een ochtend gaat Melvin naar zijn favoriete restaurant en hoort dat Carol er niet is. Melvin gaat op onderzoek uit en zorgt er op zijn 'eigen manier' voor dat Carol weer aan het werk gaat.

Carol vindt dat ze iets terug moet doen en neemt de invitatie aan om met Melvin en Simon een rit te maken naar de ouders van Simon. De film verandert nu in een roadmovie, maar heeft nog genoeg in petto om niet alleen 'dat' te blijven.

Met twee Oscars voor Jack Nicholson en Helen Hunt, vind ik dit persoonlijk een van de betere films van Jack Nicholson en een film die zeker in mijn favorietenlijstje voorkomt!

Je wordt meegesleurd in dit komische drama over een man die aan de ene kant het slechtste in je boven kan halen, maar aan de andere kant aandoenlijk kan zijn.  De drie mensen die niets met elkaar te maken hebben gaan met zijn drie op pad en keren terug met ieder een ervaring rijker; ze hebben van elkaar geleerd. De scène dat hij samen met zijn buurman op de bank zit: geweldig! Of de scène dat hij met Carol gaat dineren in een chique restaurant en geen colbert heeft: prachtig! Op de vraag van een fan aan de schrijver, hoe hij zich zo goed kan inleven in vrouwen, antwoordt hij:"Je neemt een man en daar haal je het verstand en toerekeningsvatbaarheid weg!". Briljant!

Jazeker, als je de gelegenheid krijgt, moet je deze prachtige film gaan bekijken!

  terug naar de vorige pagina