annihilation


 

Annihilation, van regisseur Alex Garland (2018)

Een mysterieus verschijnsel dat zich uitbreidt, houdt een land (V.S.) al jaren in gijzeling. Professor in de biologie, Lena, wordt er samen met een team met andere wetenschappers op uit gestuurd om te kijken wat het is.

Een vrouw wordt ondervraagd door een man in een astronautenpak. Ze weet de antwoorden niet op zijn vragen.

Dan zien we hoe een soort lichtflits inslaat in een vuurtoren.

Lena (Nathalie Portman) is professor in de biologie op een universiteit. Ze houdt zich bezig met onderzoek naar kankercellen. Ze is getrouwd met Kane. Hij zit in het leger en participeert in geheime operaties.

Het lijkt er op dat haar man niet terug is gekomen van zijn laatste missie. Ze heeft het niet verwerkt. Wanneer ze de slaapkamer aan het verven is, verschijnt er ineens een man. Hij lijkt op haar man, maar weet geen antwoord op haar vragen en lijkt afwezig. Hij spuwt bloed en Lena laat een ambu komen. De ambu wordt klem gereden door een stel auto's en het volgende moment bevindt Lena zich op een gesloten afdeling waar ze wordt ondervraagd door een psycholoog, Dr. Ventress. Die op haar beurt Lena wat informatie geeft over de stand van zaken.

Ze zijn op basis, Southern Reach. Ongeveer drie jaar geleden werd een vuurtoren omringd door een merkwaardig verschijnsel. Nooit eerder waargenomen, niet te verklaren. De overheid heeft verschillende pogingen gedaan en teams gestuurd om uit te zoeken wat het was, maar niemand is terug gekomen. Behalve dan Kane. En het lijkt zich uit te breiden. Nu een streek, maar wat als het zich uitbreidt over steden?
De overheid heeft de bevolking geëvacueerd,
onder het mom van een lek in een chemische fabriek. Maar hoe lang kan het zich dit smoesje nog veroorloven? Southern Reach stoomt een team klaar van specialisten die het verschijnsel gaan onderzoeken. Al de specialisten hebben een eigen specialisatie, maar ook hebben zij iets anders gemeen.
En nu gaan ze met zijn vijven "into the shimmer." Vijf vrouwen.

Superinteressante film van de regisseur van Ex- Machina. Een verfilming van het boek van Jeff Vandermeer. Dat wil zeggen Vandermeer heeft er een trilogie van gemaakt en de regisseur heeft het dus teruggebracht naar een film. Wel in drie gedeeltes; maar toch.
Kane gaat op een nieuwe missie, maar hij vertelt er weinig over. Toch heeft Lena het gevoel dat deze missie anders is dan andere. Ze zegt "the silence around it is louder than usual". Dat geeft een aardig beeld over deze geheime missie.

Annihilation staat voor totale verwoesting. Best een krachtig en negatief begrip.
Vragen die hierbij komen kijken zijn of totale verwoesting misschien toch ook iets goeds heeft? Een oud gebouw dat op instorten staat, kun je dat beter renoveren of opnieuw opbouwen? De mensheid heeft er een  potje van gemaakt. Teveel mensen zorgen ervoor dat het voedsel sneller op gaat, het klimaat ontregeld raakt en wat niet nog meer. We staan nog voor een raadsel bij kanker. De kwaadaardige cellen nemen het over. Mensen sterven. Maar daar komen nieuwe mensen voor in de plaats. Goed of niet goed? De specialisten hebben iets gemeen: zelfverwoesting. Soms klein en subtiel, maar soms ook wat groter. En deze "shimmer" zou hen antwoorden moeten geven, of niet !

Dus zonder al te veel prijs te geven, raad ik deze film aan.
Omdat ie je aanzet tot nadenken. Terwijl ik aan het tikken ben, bedenk ik er steeds zaken bij, dus de film heeft mij duidelijk aan het denken gezet !

  terug naar de vorige pagina