anger management

Klik hier om naar de Startpagina te gaan!

 

Anger Management, van regisseur Peter Segal (2003)

Jack Nicholson en Adam Sandler in n film; daar moeten we voor gaan zitten!

Dave Buznik (Adam Sandler) krijgt het voor elkaar om tot twee keer toe (zonder daartoe aanleiding te hebben gegeven) veroordeeld te worden voor geweldsdelicten. De rechter besluit hem een woede-therapeut toe te wijzen in de persoon van de bekende dokter Buddy Rydell, geweldig gespeeld door Jack Nicholson ( JACK is BACK!!). Deze therapeut staat erom bekend nogal on-orthodoxe methodes erop na te houden. Als Dave zich niet houdt aan de spelregels van de Doc, mag hij alsnog het gevang in...

Soms zit het mee en soms zit het tegen. We kunnen rustig stellen dat het Dave niet zo mee zit! Al in zijn jeugd wordt er over hem heen gelopen en dat is , nu hij volwassen is, niet echt anders. Hij heeft een prachtige vriendin (Marisa Tomei), maar durft zich niet te binden, zijn chef gebruikt hem als voetveeg en zo zijn er nog meer voorbeelden.

In het vliegtuig naar een presentatie zit er iemand op zijn stoel. Hij vraagt vriendelijk of de persoon weg wil gaan, maar die weigert. Veel mensen hadden de persoon uit de stoel getrokken, maar Dave blijft rustig. Verderop wuift er iemand dat hij wel naast hem kan zitten. Dit blijkt een ontzettende kwal van een vent te zijn die heel hard praat, lacht en Dave zijn slaap niet gunt. Als Dave dan de stewardess om een koptelefoon vraagt om beleefd met zijn buurman de film te volgen, doet die net alsof ze hem niet hoort. Dave vraagt het nogmaals vriendelijk, maar wederom geen contact. Als hij haar in het voorbijlopen dan vraagt en haar arm pakt waar nu die koptelefoon blijft, schreeuwt de stewardess 'moord en brand' en voor Dave het in de gaten heeft, staat hij voor de rechter met een enorme eikel van een advocaat. De advocaat doet zijn werk niet en Dave mag  als straf een woedetherapie gaan volgen bij woedetherapeut, Buddy Rydell. En raadt eens wie de Doc is?

Nog steeds in de veronderstelling dat het om een misverstand gaat, meldt Dave zich bij de Doc. De leden van de groepstherapie lijken zo weggelopen uit een instelling (mooie rollen van Luis Guzman en John Turturro) en Dave heeft er zo zijn eigen ideen over.

Als Dave met zijn nieuwe buddy een biertje gaat drinken, loopt het weer een beetje uit de hand. Dave staat voor een tweede keer voor (dezelfde) rechter en die is nu niet zo mild meer. Gelukkig voor Dave is Buddy Rydell een goede bekende van de rechter en Dave komt er vanaf met een 24uurs behandeling door diezelfde Doc! Met deze behandeling moet Buddy ervoor zorgen Dave weer 'in het gareel' te krijgen. Maar...of dit gaat lukken?

Prachtige film over frustratie en opgekropte woede en over hoe situaties je soms overkomen als je niet van je af bijt! Jack Nicholson speelt de therapeut die ontzettend asociaal en verre van subtiel is. Bij Adam Sander moest ik denken aan de rol van Ted, in 'There's Something About Mary', gespeeld door Ben Stiller, die ook ontzettend over zich liet lopen en niet voor zichzelf kon opkomen. Dit onvermogen wordt uitvergroot in deze film en wie kun je daar beter voor hebben dan Adam Sandler tegenover Jack Nicholson! ( did you hear that frog?) Goede film! De rol van de vriendin van Dave, had iets meer kunnen worden uitgediept, want een actrice als Marisa Tomei kan zeer zeker haar mannetje staan. Leuke bijrollen van Woody Harrelson en Burgemeester Giuliani van New York. De film heeft op het einde nog een verrassende wending in petto.

 

Klik hier om naar de Startpagina te gaan!

terug naar de vorige pagina