anche libero va bene


 

Anche Libero va Bene, van Kim Rossi Stuart (2006)

In het hedendaagse Italië vormen de 11-jarige Tommi, zijn zus Viola en vader Renato een vreemd samengestelde familie, sinds Stefania - de vrouw des huizes – de benen heeft genomen. Wanneer zij plotseling weer voor de deur staat, wordt Stefania geleidelijk aan door het gezin weer binnen gelaten. Maar het wantrouwen blijft. Als Stefania inderdaad wéér verdwijnt, is het hek van de dam. Renato zakt steeds verder weg in een emotionele crisis, waar Tommi het slachtoffer van dreigt te worden.

In de eerste scène wordt er al het een en ander duidelijk. Een man wekt zijn zoon en dochtertje, loopt in zijn blote reet door het huis en gaat naar de strijkplank. Hier is duidelijk geen moeder de vrouw in huis! Ondanks alles gaat het redelijk goed in het gezinnetje. Iedereen lijkt 'het' geaccepteerd te hebben.

Tomasso hoort er niet echt bij op school. Hij mag niet mee voetballen en in de klas mag hij naast een jongen zitten die nog minder zegt dan hij zelf. Die heeft sinds zijn vader is overleden geen woord meer gesproken. Tomasso onmoet zijn nieuwe buurjongen en kan het daar goed mee vinden. Toch vindt hij het moeilijk te kiezen tussen zijn vader of de buren. Wanneer hij een reis krijgt aangeboden naar de sneeuw, haakt hij op het laatst toch af. Voor zijn zus doet hij het niet, want die is alleen maar bezig met haar eigen pubertijd en gebruikt haar broertje als testobject.

Dan opeens staat daar moeder weer voor de deur. Ze heeft het prima uitgedacht, want paps is niet thuis. Ze haalt eerst haar dochter over en later ook Tomasso. Al heeft hij zijn bedenkingen. Hij laat het gebeuren. Dat geldt niet voor papa Renato, want die wil de feeks het liefst bij kop en kont pakken en de trap af sodemieteren. Maar hij wordt overgehaald en het lijkt of de twee het bijgelegd hebben. Moeder Stefania lijkt een échte moeder, voor een paar dagen.

Wanneer ze het dan weer op een lopen zet, stoort Renato in elkaar en viert zijn frustratie bot op zijn kinderen. Tomasso zondert zich steeds meer af op zijn speciale plekje.

Anche libero va bene is een mooi hedendaags drama over een gescheiden gezin, gezien door de ogen van een 11 jarige jongen. Alessandro Morace speelt een voortreffelijke rol als de jonge Tommi ( Tomasso ), die zijn eigen weg al is ingeslagen. Hij krijgt behoorlijk wat voor zijn kiezen, maar wordt al snel volwassen. Acteur/Regisseur Kim Rossi Stuart ( Chiavi di Casa ) speelt ook zijn potje als gefrustreerde vader die de kost moet verdienen en tegelijkertijd voor zijn kinderen moet zorgen. Temperamentvol als hij is vallen er nogal eens wat onvertogen woorden, maar daarna als de storm is verdwenen merk je dat hij van zijn kinderen houdt. Stefania wordt heel kort neergezet, maar wel heel knap als de bitcherige moeder. Door de gedachten van Tommi weten we dat ze niet lang zal blijven. Hij heeft dit vaker gezien, maar berust er in. Als uitlaatklep trekt hij zich terug op dak.

 

 terug naar de vorige pagina