analyze this


 

Analyze This, van regisseur Harold Ramis (1999)

Maffiabaas komt in contact met zijn gevoelige kant en vindt een psychiater die hem daar vanaf moet helpen...

Paul Vitto( Robert de Niro) ontsnapt op het nippertje aan een aanslag. Hij verliest hierbij wel een dierbare vriend. Vanaf dat moment is Paul niet meer dezelfde. Hij merkt dat zijn gevoelens naar de oppervlakte komen. En dat kun je als maffiabaas in New York natuurlijk niet hebben!

Billy Crystal speelt psychiater Sobel. Hij staat op het punt te trouwen in Miami. Dan rijdt Sobel per ongeluk een auto van Vitto aan, waarin zaken aan de hand zijn die hij beter niet zou weten. Sobel wil de verzekering het laten regelen, maar het gaat Vitto helemaal niet om de aanrijding of schadevergoeding; hij zoekt een psychiater!

analyze this

Geweldige komedie met twee aan elkaar gewaagde grootheden. Robert de Niro is de maffiabaas die af en toe in een huilbui uitbarst en die er niet voor terugdeinst om 'zijn' dokter op welk moment dan ook op te laten trommelen. Billy Crystal is de verveelde psychiater die moet ontrafelen hoe het komt dat de maffiabaas die huilbuien heeft. In de tussentijd moet hij ook nog trouwen...

Prachtig zijn de dialogen tussen de twee, aan wie je een potje slap 'ouwehoeren' goed kunt overlaten. Ik heb ook genoten van de scene, bijna op het laatst, als de psychiater de nieuwe consiglieri speelt van Vitto!

Komt de film nog een langs; zeker kijken!

 terug naar de vorige pagina