le fabuleux destin d'Amelie Poulain)


 

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, van regisseur Jean-Pierre Jeunet.(2001)

Je kunt als regisseur een film beginnen met: Amélie Poulain werd geboren in Parijs... Het kan ook zo: "Op het moment dat een bromvlieg met een noodgang op weg was naar een landingsplaats in Montmartre, een onverwachte windstoot de glazen op een terrastafeltje liet dansen, penetreerde een spermazoide van meneer Poulain een eicel van mevrouw Poulain en zo begon het leven van Amélie Poulain". Dit maakt meteen duidelijk dat het in deze film om details zal gaan; en die zijn er genoeg!

Amélie heeft een ongelukkige jeugd. Ze raakt haar moeder al vroeg kwijt en besluit bij haar vader te blijven tot ze oud genoeg is. Als het zover is neemt ze haar eigen appartement en gaat in een nabij gelegen café werken. 

amélie poulain

Op een dag vindt ze een sigarendoosje met spulletjes van een jongetje die het doosje zo'n 20 jaar geleden heeft verstopt. Ze probeert de eigenaar op te sporen en maakt met zichzelf de afspraak dat indien de reactie van de eigenaar een gelukkige is, dan zal ze zich de rest van haar leven inspannen voor het geluk van anderen. Dit wordt haar lot, zogezegd!

En zo zal het gaan...

Ze koppelt bijvoorbeeld verlegen mensen aan elkaar, of ze schiet de ietwat trage hulp van de groenteboer te hulp. Ze stuurt tuinkabouters op reis en laat ze kaartjes sturen vanuit elke bestemming. Dat soort zaken! Amélie, subliem gespeeld door Audrey Tatou, is ontwapenend, maar ook prettig gestoord, ze is een naïeve liefdesengel, die natuurlijk zelf ook het geluk zal vinden. Alhoewel ze daar wel een handje mee moet worden geholpen door de buurman.

De film is een enorm succes in Frankrijk, maar of Nederland er ook warm voor zal lopen, valt nog te bezien. Het tijdstip van uitbrengen van de film is namelijk op zijn zachtst gezegd beroerd gekozen.

Voor wie naast Harry Potter, Minoes en Lord of the Rings, toch nog naar deze film wil gaan, kan ik zeggen dat het een uitstekende keuze is, want de film is hartverwarmend met absurde humor, maar zeker niet stekend! En let goed op de details !

Gisteravond( 2 augustus 2009 ) deze film opnieuw bekeken en ik vond hem verrukkelijk ! Ik merkte dat ik nu naar andere details keek. Zo werd haar leven veranderd op de dag van de dood van Lady Di ( 31 augustus 1997 ). En heeft ze zo'n nare jeugd gehad zonder intimiteit, omdat haar vader dacht dat ze een zwak hart had. Haar moeder werd verpletterd door een Canadese toeriste. Geweldig ook om te zien hoe ze haar eigen realiteit altijd creëerde, omdat ze geen contact had met leeftijdgenootjes... Amélie communiceert ook met de kijkers van tijd tot tijd. Sublieme film, die zeker in mijn top tien van beste films terecht komt!

 

 terug naar de vorige pagina