amazones


 

Amazones, van regisseur Esmée Lammers (2004)

Vier vrouwen uit Breda-Noord zijn hun armlastige leventje beu. Lot, Sam, Reneetje en Kers nemen ’t heft in eigen handen. Na enige voorbereiding voeren ze hun actie uit en beroven een bank bij hen in de buurt en tot hun grote verrassing komen ze er gemakkelijk mee weg. De vrouwen zijn uitgelaten. Maar probleemloos is hun leventje niet geworden. De politie ontdekt langzaam steeds meer over de daders en als ’t hen bijna te heet onder de voeten wordt, besluiten ze hun laatste overval te plegen….

Lot ( Susan Visser) woont samen met haar zoontje. Haar ex doet al maanden pogingen de alimentatie te sturen, maar ergens gaat het steeds mis. Sam ( Monic Hendrickx) is getrouwd met een Egyptenaar en heeft ook kinderen. Haar man is buschauffeur geweest en nu hebben ze geen inkomen meer. Dan hebben we de pittige Renee ( Georgina Verbaan). Doet van alles om aan geld te komen voor haar dure hobby's en woont; tja, waar woont ze eigenlijk? Haar vader heeft tenminste een kartonnen doos voor zichzelf!  De vreemde eend in de bijt is Kers ( Monique van de Ven). Heeft de tijd dat ze getrouwd was met haar man in weelde geleefd, maar nu is hij dood en moet ze alles zelf doen. Het is niet gemakkelijk allemaal!

Of toch wel. Op een regenachtige dag zitten Lot, Sam en Renee te schuilen voor de regen in een benzinestation in Breda Noord. Kers komt net binnen om haar brommer vol te gooien en een bak koffie te halen. Ze vraagt of de vrouwen ook koffie willen en dan ineens staan daar twee mannen die geld willen. De vrouwen lijken er niet eens van te schrikken, maar zijn eerder verbouwereerd. Op het politiestation krijgen de vrouwen in de gaten hoe gemakkelijk dit ging, want zij zijn de enige getuigen en kunnen maar wat opgeven. Dat doen ze dan ook.

Het water komt de vrouwen aan de lippen te staan. Kers gaat solliciteren op een school en wordt aangenomen, maar erg veel verdient het niet. In een modewinkel ontdekt ze ook hoe gemakkelijk de beveiliging te omzeilen is. Dan besluiten ze iets te doen om in één klap van hun zorgen af te zijn: een bank overvallen. Renee heeft een van de overvallers herkend en gaat even babbelen met hem. Even later komt ze terug met een tas met leren jassen en wapens. Lot, het geweten van de groep, schrikt zich kapot. "O, maar als de kinderen, enz..". Toch laat ze zich overhalen. De voorbereidingen gebeuren grondig door het programma 'Opsporing Verzocht' goed te volgen.

Pimmetje het vriendje van Renee doet ook mee. Renee speelt het slachtoffer dat wordt bedreigd door de andere vrouwen. Er wordt niet gesproken; in plaats hiervan laten de overvallers een taperecorder de instructies geven. Het gaat perfect allemaal. Even later, weer in gewone kleren, gaan Lot en Sam kijken en zien hoe alles is afgezet door de politie. De vrouwen zijn hartstikke rijk, vinden ze. Ruim 15000 euro! Maar als het geld op is en dat gebeurt vrij snel, begint het gewone leven weer. Of toch niet?

"De Matrix in Breda Noord", roept een van de vrouwen. Omdat het leven hen niet meezit gaan vier vrouwen het verkeerde pad op en als ze merken dat het gemakkelijk gaat, is de verleiding groot. De film zit goed in elkaar. Het is een aardig realistisch verhaal, hoewel je jezelf weer niet teveel vragen moet gaan stellen. De vrouwen spelen goed. Goede rol van Monique van de Ven. Leuke scène van haar als ze Pierre Bokma op zijn nummer zet!  Spanning, humor en romance; het zit er allemaal in, dus op naar de bioscoop!

Enne, wat er ook wordt gezegd en geschreven over Georgina Verbaan, wel of niet, het ziet er goed uit!  terug naar de vorige pagina