ali


 

Ali, van regisseur Michael Mann (2001)

Biografisch drama over de mens, bokser, vrouwenliefhebber, moslim en vrijheidsvechter Muhammad Ali. Over zijn succes, maar ook over zijn minder succesvolle periodes in het leven. De film beslaat tien jaar van 1964 tot 1974.

De film begint wanneer de jonge Cassius Marcellus Clay thuis woont en onder de indruk raak van het boksen. Hij zet alles op alles om de beste van de wereld te worden en dat steekt hij niet onder stoelen of banken! En hij wordt de beste als hij in het titelgevecht wint van de regerend wereldkampioen Sonny Liston. Gek van vreugde maakt hij zijn overwinningsdansje.

Later raakt hij bevriend met Malcolm X, de vrijheidsstrijder. Zo besluit Clay ook om zijn 'slavennaam' weg te doen. Van nu af aan spreekt men mij aan als Muhammad Ali. De moslimbeweging, Nation is Islam, probeert mee te liften op Ali's succes en al snel wordt Ali geassocieerd met deze religieuze beweging. Malcolm X schenkt Ali diens 'X', maar de vrijheidsstrijder wordt neergeschoten.

Met Ali gaat het niet veel beter, want omdat de Amerikaanse wet is veranderd, wordt hij opgeroepen voor dienstplicht. 's Avonds aan tafel wordt hij gebeld door media, die hem vraagt wat hij van de Vietcong vindt. Ali antwoordt dat zijn vijand niet de Vietcong is, maar zijn eigen regering. Dat zet kwaad bloed en wanneer Ali ook nog eens keer weigert in dienst te gaan, dan is het gedaan. In 1967 raakt hij zijn boksvergunning kwijt en riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij snijdt de banden met de Nation of Islam door, want zo zegt hij : ik ben eigendom van niemand ! Het wordt een rommelige tijd, want Ali mag niet meer vechten in Amerika, behalve Atlanta dan. Tijdens zijn beroep tegen de zaak, zorgt hij er goed voor dat zijn naam niet wordt vergeten. Hij tracht Amerika te overtuigen dat de waanzin in Vietnam moet stoppen. Met behulp van Joe Frazier lukt het hem dan er bovenop te komen. In 1970 kent het Hooggerechtshof zijn bezwaar toe, dus Ali mag weer boksen. 

Frazier verslaat Ali, maar hij staat weer op de kaart. Hij daagt hem meteen uit voor een revanche, maar zo gaat het niet, want Frazier gaat onderuit tegen George Foreman. Dus Foreman heeft de wereldtitel. Het terugwinnen van de wereldtitel blijkt niet zo gemakkelijk. Het gevecht wordt gepromoot door bokspromotor Don King. Die kreeg de president van Zaire zo gek het gevecht te sponsoren, dus 'The Rumble of the Jungle' vindt plaats in Kinshassa, Zaire in 1974!

Voordat het zover is, moeten beide heren wennen aan het klimaat en Foreman is niet zo'n prater. Hij blesseert zich zelf en het gevecht wordt een maand uitgesteld. Als het zover is zien we een zinderende arena waar Ali goede en slechte tijden kent. Hij wint het gevecht en is weer numero uno, maar zijn privé-leven heeft er danig onder te lijden.

Dit hierboven is natuurlijk een opsomming van feiten. Will Smith is grandioos als de wereldkampioen zwaargewicht bokser. Het is onmogelijk om een film te maken over diens leven, maar Michael Mann is er aardig in de buurt gekomen. Er missen uiteraard stukken en sommige scènes hadden beter weg gelaten kunnen worden. Ik denk dat als je deze film bekijkt je een aardig beeld krijgt van de mens, man en sporter. Als ik het zo weer voor me zie, dan komt het weer terug. Ik zat als jochie van 7, 8 jaar te kijken 's nachts met mijn vader naar de bokspartijen van Ali. Hij was een held, een legende en ook nog eens sportman van de eeuw.

Mooi document !

 

  terug naar de vorige pagina