à la verticale de l'été (mua he chieu thang dun)


 

À la verticale d'l'été van regisseur, Tran Anh Hung  (2000)

Deze Vietnamese film is opgenomen in Hanoi. Het leven daar is veel rustiger dan in het 'snelle' Zuiden. De film kabbelt rustig voort zonder echt storend te worden.

Het gaat over drie zussen, die zo lijkt het, een rustig, harmonieus en kalm bestaan leiden, zonder al teveel spanning. Zo lijkt het, tenminste!

De zussen blijken namelijk flink wat geheimen voor elkaar te verbergen. De jongste, Liên, is de enige zus die niet is getrouwd. Ze woont samen met haar broer, bij wie ze dikwijls in bed kruipt. Als je diep in haar hart kijkt, zou ze heel graag met hem willen trouwen. Iedere morgen zien we een vast ritueel. Broer staat op, vaak nadat hij uit bed is gedonderd, en maakt zijn zus wakker. Beiden doen hun oefeningen en maken zich klaar voor het ontbijt, dat aan de overkant wordt geserveerd. Liên stelt zelfs voor om met haar broer een relatie te hebben. Maar dat kan niet vindt broer.

a la verticale de l'ete

De middelste zus is pas getrouwd en verwacht een baby. Ze verwacht alles van het huwelijkse leven en snapt er dan ook niets van als dat niet zo blijkt... Als ze het even niet meer weet vraagt ze raad aan haar oudere zus.

De oudste zus tenslotte weet wel beter. Zij heeft een buitenechtelijke relatie, die puur lichamelijk is. Haar minnaar mag niet praten. Ze vermoedt dat haar man ook een andere relatie er op na houdt.

Zo zien we dat in deze film de familierelaties langzaam worden onthuld, maar echt tot confrontaties komt het niet.

Ik had soms moeite alles bij te houden en dit kwam mede door de traagheid van de film en anderzijds doordat ik een flinke maaltijd had genuttigd voor de film!

De regisseur vindt harmonie heel belangrijk en hecht verder veel waarde aan het leven en aan de, voor ons misschien minder belangrijke, zaken. De mensen zijn opgevoed volgens de leer van Confucius, die vertelt dat je het leven niet ingewikkelder moet maken dan het is. Leef je leven, los problemen op, verder niet!

Deze film die ik op de rand van de jaarswisseling heb bekeken, is wel de moeite waard, maar zal niet in mijn "Top 10" van het afgelopen jaar komen...
terug naar de vorige pagina