a fish called wanda


 

A Fish Called Wanda, van regisseur Charles Crichton (1988)

Sexy Wanda (Jamie Lee Curtis) probeert via advocaat Archie (John Cleese) achter de bergplaats te komen van een partij juwelen buitgemaakt bij een overval.

Wanda, George en Kkkkkken hebben het plan een bank te overvallen, maar er moet nog iemand bij die voor niets terugdeinst. Wanda introduceert Otto als haar broer die wel wil helpen. Uiteraard tegen een percentage. Otto is een echte lomperik, die Wanda ongetwijfeld in een louche tent heeft opgedoken. Hij is Amerikaan die sowieso een pesthekel heeft aan Engelsen en dat laat hij goed merken! Enfin de overval gaat volgens plan en de buit wordt verstopt.

a fish called wanda

Vervolgens bellen Otto en Wanda de politie en geven George aan als de dader van de overval. Heel mooi, want ze geven al zijn gegevens op alsof ze het oplezen uit het telefoonboek. George wordt gearresteerd en komt achter de tralies. Hij krijgt een advocaat toegewezen, de stijve, gefrustreerde Archie. Als duidelijk wordt dat George de buit goed heeft verstopt, probeert Wanda via Archie achter de vindplaats van de juwelen te komen. Ze papt het aan met de advocaat en probeert hem te verleiden en dat lukt haar nog ook!

Geweldige film met een hele sterke Jamie Lee Curtis als de 'femme fatale', die opgewonden wordt als er Italiaans of Russisch wordt gesproken. ( "Prima Donna, Mozzarella, Donde e la Vaticano?") Dit soort termen! Ook John Cleese heeft een sterk karakter als de stijve Brit die ontwaakt en zijn verborgen passie tevoorschijn tovert. Prachtige rol van Michael Palin als de stotterende Ken, die voortdurend in de zeik wordt genomen door Otto. En dan Otto zelf natuurlijk, gespeeld door Kevin Kline; een ontzettende jaloerse EIKEL, die overigens voor deze rol een Oscar heeft ontvangen! Dat Wanda aanscharrelt met iedereen voor de centjes, wordt duidelijk, want ze heeft iets met George, iets met Otto en later ook met Archie. Otto vindt het allemaal maar niets en volgt zijn geliefde overal. En dan écht overal, wat weer leidt tot geweldige confrontaties en situaties...

Ik kan zo wel even doorgaan en ik heb hem pas een keer of 5 gezien of zo.

Humor met de hoofdletter H; een échte aanrader!

 terug naar de het filmoverzicht