adaptation


 

Adaptation, van Spike Jonze (2002)

Een verlegen, vol zelfmedelijden zittende scriptschrijver raakt in een 'writersblock' en roept de hulp in van zijn iets lossere tweelingbroer.

Op het begin van de film wordt de fameuze scriptschrijver Charlie Kaufman ( Nicolas Cage) weggestuurd van de set van 'Being John Malkovic'. Charlie woont tijdelijk samen met zijn tweelingbroer Donald (dubbelrol voor Cage). Wat Charlie niet heeft, heeft Donald wel en andersom.

Charlie zit vol zelfmedelijden, cynisme en heeft een laag zelfbeeld over zichzelf. Zijn nieuwe job is een script te schrijven voor een film naar aanleiding van een boek van een bekende New Yorkse reporter, Susan Orlean, ( Meryl Streep), die in dit boek haar verhaal beschrijft. Het gaat allemaal over 'The Orchid Thief'. Tenminste zo heet het boek. John Laroche ( Chris Cooper) is in Florida opgepakt voor het stelen van beschermde orchideeën uit een natuurgebied. Reporter Susan Orlean is naar Florida getogen om een verhaal te schrijven en raakte danig onder de indruk, dat.. Enfin.

adaptation

Charlie Kaufman wil niet accepteren dat zijn 'adaptation' van het boek, niet een beschrijving van de de schoonheid van de bloemen kan zijn. Hij roept de hulp in van zijn broer...

Prachtig te zien hoe Nicolas Cage als de vol zelfmedelijden zittende screenwriter zichzelf beschrijft in de film. In feite is dit een verhaal in een verhaal in een verhaal. Huh? Jazeker, en ik moet zeggen dat regisseur Jonze het niet zo beroerd heeft gedaan!

Goede rol van Chris Cooper die voor zijn prestaties een Oscar heeft gekregen als mannelijke bijrol. Mooie scène ook als Susan Orlean bij de Indiaan komt!

 

 terug naar de vorige pagina