a cooler climate


 

A Cooler Climate, van regisseur Susan Seidelman  (1999) (TV)

Gescheiden vrouw probeert nieuwe start te maken in andere stad, maar wordt toch weer geconfronteerd met verleden.

Iris Prue ( Sally Field) is net gescheiden van haar man, door een uit de hand gelopen slippertje. Het vriendje had haar gouden bergen beloofd en ,de op dat moment naïeve Iris, liet alles voor wat het was en koos voor het avontuur. Helaas dus en nu zit ze in de trein naar haar nieuwe werkgever in een plaatsje in Maine, voor een nieuwe start.

Hier aangekomen maakt ze kennis met haar werkgever, de ontzettend bittere, strenge, maar zeer rijke Paula Tanner ( Judy Davis). Het is de bedoeling dat Iris de huishoudster wordt van Paula, maar zo bij eerste kennismaking krijgt Iris gelijk al de wind van voren.

Over Paula Tanner kan het hele dorp wel een boekje open doen, maar Iris ontdekt aan den lijve wat voor een akelig gefrustreerd mens het is. Haar man is nooit thuis en blijkt er een eigen harem op na te houden. Het wil dus niet zo klikken tussen de vrouwen, maar naarmate de tijd vordert en Iris haar draai een beetje heeft gevonden, ontstaat er een vorm van respect haar elkaar toe. Ze wisselen hun privé zaakjes uit en het blijkt dat beide vrouwen niet erg overweg kunnen met hun dochter. Zo komen er meer overeenkomsten tussen de dames...

Er stond komedie in de televisiegids, maar ik vul dit aan met het genre 'drama', want is zeker een drama met alle facetten daar! Het is af en toe flink oorlog tussen Iris en Paula, maar de brand wordt ook weer geblust. Het lijkt of Paula jaloers wordt op Iris, want die kan heel goed omgaan met Paula's dochter. Maar Iris, "hoe zit dat dan met je eigen dochter"? Juist! Romantiek wordt ook niet overgeslagen, want Iris leert een hele aardige kunstenaar kennen!

Leuke film met goede rollen van beide dames! Ik dacht eerst dat het zo'n woensdagavondfilm was van RTL4, maar dit viel reuze mee! Sally Field in een van betere rollen!

 

 terug naar de vorige pagina