about schmidt


 

About Schmidt, van regisseur Alexander Payne (2002)

Deze film gaat over een man die heel zijn leven heeft gewerkt. Als hij met pensioen gaat en thuis komt, sterft zijn vrouw. De man trekt erop uit en merkt dat hij eigenlijk geen echt leven heeft om op terug te kijken. Hij trekt erop uit om te proberen zijn leven toch nog vorm te geven.

Warren Schmidt, gespeeld door Jack Nicholson, zit in het begin van de film letterlijk te wachten op zijn pensioen. Het is vijf uur en hij trekt de deur van het kantoor achter zich dicht. Heel zijn leven heeft hij voor een grote verzekeringsmaatschappij gewerkt en nu is hij met pensioen. Thuis valt hij in een gat. Een gat dat alleen maar groter wordt als zijn vrouw overlijdt. Als hij terugkomt van de brief posten voor zijn fosterkind in Tanzania, treft hij haar levenloos aan bij de stofzuiger.

about schmidt

Schmidt heeft een dochter, die op het punt staat te trouwen met een verkoper van waterbedden in Denver. Hij ziet het helemaal niet zitten dat zijn meisje met zo'n nietsnut trouwt en probeert haar over te halen dit niet te doen. Om zijn doel te bereiken probeert hij haar te manipuleren op alle mogelijke manieren. 

Schmidt trekt erop uit in zijn camper en wil het liefst meteen naar Denver. Zijn dochter is hier niet van gediend. Vol zelfmedelijden rijdt hij in zijn camper naar allerlei plekken waar hij in zijn jeugd is geweest. Hij ontmoet allerlei mensen die het beeld van hem alleen maar versterken: een man die eigenlijk niets heeft gedaan in zijn leven als werken.

Als je het zo leest lijkt het een sombere film, maar dat is niet waar. Jack Nicholson zet het karakter van Schmidt geweldig neer. Hij is egoïstisch, onsympathiek en een binnenvetter. Je voelt dat het kookt onder zijn huid! De vertelling is eigenlijk heel bijzonder en leuk te noemen, want Schmidt vertelt het verhaal zelf aan Ndugu, zijn fosterkind in Tanzania, waar niemand iets vanaf weet. Te lachen valt er ook genoeg! De scènes met Cathy Bates, bijvoorbeeld. Of de scène in het waterbed: prachtig! Nicholson is onderscheiden met een Golden Globe en de verwachting is dat hij ook met een Oscar aan de haal gaat...

 

 terug naar de vorige pagina