aanrijding in moscou


 

Aanrijding in Moscou, van regisseur Christopher van Rompaey (2007)

Een aanrijding in een wijk van Gent leidt tot een romance tussen een verwaarloosde echtgenote en een stoere truckchauffeur.

Ja, verwaarloosd...zo zou je het best kunnen noemen. De manier waarop Matty ( Barbara Sarafian ) uit haar ogen kijkt en door de supermarkt sjouwt met haar kinderen. Geen wonder, haar (v)echtgenoot Werner is er vandoor met een jonge meid. Er is nog contact, maar dat verloopt 'geladen', want Werner's nieuwe lief is een 'avontuurlijke' en smst waar hij blijft, iedere keer als hij bij zijn vrouw is.

Ok, de supermarkt dus. Matty botst in haar achteruit tegen de flitsende truck van Johnny ( Jurgen Delnaet ) op. Zijn wereld bestaat alleen maar uit trucks en rijden op de baan, dus die is behoorlijk kwaad. Hij foetert Matty uit dat ze beter moest uitkijken en dat hij een flinke deuk heeft. Matty heeft het helemaal gehad en wijst Johnny fijntjes op diens gebreken. Ai, daar had hij het niet van terug en bijna meteen verandert hij van de stoere trucker in een zachtaardige ondeugende jongen, die haar versiert waar ze bij is.

Matty wil van niets weten, maar in haar hart is er iets gebeurd. Al gelijk dezelfde dag hangt hij aan de telefoon om zich te verontschuldigen en dat herhaalt zich een paar keer. Matty blijft terughoudend, maar dan staat hij ineens aan de deur om de deuk in de achterklep van haar auto te repareren. Als dat gebeurd is, lijkt de vonk te zijn overgeslagen.

Ze spreken af of iets te gaan drinken en het eindigt bij Johnny in de cabine. Matty is helemaal verrast dat ze dit soort gevoelens nog heeft en geniet met volle teugen. Toch blijft ze een reserve houden, want het kan niet en hij is pas 29 ! Johnny dikt het nog eens aan met mooie schoenen uit ItaliŽ....

Aanrijding in Moscou is een leuke romantische volkskomedie, die zich afspeelt in de wijk Moscou van Gent. Het is echt waar. Toen ik in Gent was, stond er 'Moscou' op een tram. Leuk stad trouwens...Gent ! Enfin, een onmogelijke liefde tussen een getrouwde vrouw en een jongere man. Het kan ! De liefde tussen Matty en Werner is gedoofd, maar toch blijft ze loyaal, terwijl haar ega er op los neukt met een jonge meid van in de twintig ! Dan ineens slaat de vonk over en voel je als toeschouwer dat ze 'om' is. Johnny is een jonge hond, die kwispelt iedere keer als Matty langs loopt, maar hij heeft een verleden en nog een klein probleem. Wie heeft er tegenwoordig geen 'verleden' en geen problemen...Ontzettend goede rol van Barbara Sarafian en ook van haar dochter, Vera, vertolkt door Anemone Valcke. Goed geacteerd, leuke setting, goed verhaal.  Een hit in BelgiŽ en wellicht ook verder, want de film gaat op tournee naar o.a. Mexico, IsraŽl en Taiwan. Natuurlijk is de film ook hier te zien vanaf 2 oktober. Wie niet kan wachten, moet naar het Nederlands Filmfestival in Utrecht, want daar gaat ie in premiŤre. Helemaal vergeten....Aanrijding is Moscou is het lange speelfilmdebuut van 'van Rompaey'.

 

  terug naar de vorige pagina